Direct naar artikelinhoud

Allochtoon geweld leidt tot racistische reacties bij holebi's

In verschillende steden organiseren holebi's dit weekend symbolische acties tegen homohaat. Ondertussen houden holebiverenigingen hun hart vast voor toenemend racisme bij holebi's, die jonge allochtonen verantwoordelijk achten voor homofoob geweld.

In Antwerpen gaan holebi's zondag homofoben wegfluiten, in Brussel wordt er die dag gekust aan de beurs. Gentse holebi's houden volgende week vrijdag een minuut stilte, waarna luid geroepen zal worden voor meer verdraagzaamheid. Ze willen zo een stevig signaal geven, zeggen ze, na het gewelddadige incident vorige week in Brussel, waarbij een jonge homo zwaar werd aangepakt in het stadscentrum. "We vragen ons soms wel af wat we nog kunnen doen. Maar we zijn het gebeld tegen homo's echt beu, en dat willen we nog eens duidelijk maken", zegt Michiel Vanackere van Wel Jong Niet Hetero.

Frustratie

In de nasleep van het geweld laaien de gemoederen inmiddels hoog op, wat velen doet vrezen voor een nieuw probleem: racisme en islamofobie in de homogemeenschap. Velen stellen immers jonge allochtonen verantwoordelijk voor homofoob geweld. "De reacties van holebi's die je nu leest of internetfora en Facebook zijn soms ronduit racistisch", zegt Catherine Gouffeau van Merhaba, een organisatie voor allochtone holebi's. "Holebi's zijn niet meer of minder racistisch als de rest van de maatschappij. Maar als ze zich geviseerd voelen, worden ze bang, en dat versterkt die gevoelens."

"Het debat over homofobie wordt snel gereduceerd tot 'het is de schuld van de moslims', terwijl onderzoek aantoont dat het weinig met de islam te maken heeft maar alles met machistisch groepsgedrag", zegt ook Bruno De Lille (Groen!) , Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen en zelf openlijk homo. "Dat bij het recente incident bijvoorbeeld iemand uit Guatemala betrokken was, wordt dan ook makkelijk vergeten. Vele holebi's reageren nu uit een soort frustratie, maar we moeten alert blijven. Als de holebibeweging gelijke rechten vraagt, dan moet ze anderen die ook gunnen."

Ook koepelfederatie Cavaria maakt zich zorgen. "Het is waar dat Marokkaanse jongeren zich proportioneel meer schuldig maken aan geweld tegen homo's, maar het verband wordt vandaag erg ongenuanceerd gelegd", zegt Mieke Stenssens. "Het is moeilijk om deze discussie vandaag genuanceerd te voeren." Het zit Stenssens ook dwars dat het Vlaams Belang zich plots een medestander toont door jonge allochtonen homofobie te verwijten. "Het VB misbruikt de complexiteit van het verhaal om moslims te viseren. We willen ons niet laten vangen aan een racistisch discours. Het is geen verhaal van holebi's tegen allochtonen."

Het Minderhedenforum, de koepelorganisatie van het etnisch-culturele middenveld, zal daarom ook deelnemen aan het Antwerpse fluitconcert. "Een radicale kern van mensen bepaalt nu het gezicht van een hele groep etnisch-culturele minderheden. Door aanwezig te zijn wil ik ook die meerderheid een gezicht geven. Zij herkennen zich helemaal niet in baldadig gedrag", stelt directeur Naima Charkaoui. Merhaba en Cavaria zullen ook een campagne tegen racisme op poten zetten voor de holebigemeenschap.