© Photo News

Piloot weigert opnieuw te vertrekken met uitgewezen Togolees

Voor de tweede keer heeft een piloot geweigerd op te stijgen wegens het luidruchtige protest van een Togolese passagier die door België uitgewezen werd. Dit heeft zijn advocate, Noémie Segers, vrijdag gezegd.

Daté Houedakor (38) woont volgens de advocate sinds ruim vijf jaar legaal in België met zijn Belgische levensgezellin en hun vier kinderen. Hij zou donderdag naar Marokko uitgewezen worden.

De Togolees is een tegenstander van het bewind in zijn land en ontvluchtte Togo jaren geleden om asiel aan te vragen in België. Hij kreeg een verblijfsvergunning die geldig is tot 2017 en een arbeidscontract van onbepaalde duur.

In mei 2016 keerde hij naar Togo terug in de hoop er een paspoort te pakken te krijgen, waarmee hij in België zou kunnen trouwen met zijn vriendin en zijn vier kinderen zou kunnen erkennen. Tevergeefs, zegt hij. Bij zijn terugkeer naar België belandde hij op 1 oktober in een gesloten centrum in afwachting van zijn repatriëring, omdat hij zonder Togolees paspoort reisde.

Volgens de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen legde de man geen enkel bewijs voor van de stappen die hij in Togo ondernam voor het bekomen van een paspoort. Ook kan hij niet aantonen dat hij de vader van de vier kinderen is.

Zijn advocate, die alle Belgische procedures heeft uitgeput, overweegt nu een procedure voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER