Direct naar artikelinhoud

Spielbergs 'Lincoln' gaat awardseizoen in als topfavoriet

Wie in de running is voor een Oscar weten we vanmiddag. Voor de Belgen valt dit jaar weinig te verwachten, tenzij Matthias Schoenaerts via de Franse film De rouille et d'os toch weer in beeld zou komen. Blijkens de nominaties voor de BAFTA's, zeg maar de Britse Oscars en een goede graadmeter voor de rest van het trofeeseizoen, maakt Lincoln daarentegen goede kans op stevige winst. De biografische film van Steven Spielberg over de Amerikaanse president Abraham Lincoln kreeg van de Britten niet minder dan tien nominaties, waaronder die voor beste film.

Hoofdrolspeler Daniel Day-Lewis is in de running voor beste acteur voor zijn vertolking van de president die de slavernij afschafte. Van Day-Lewis wordt nu al gezegd dat hij de trofeeën de komende maanden zal moeten stapelen, zo zeker worden zijn winstkansen geacht. Maar ook Lewis' tegenspelers Tommy Lee Jones en Sally Field zijn voor BAFTA genomineerd in de categorie beste bijrol. In de categorie beste acteur neemt Lewis het op tegen Ben Affleck (Argo), Bradley Cooper (Silver Linings Playbook), Hugh Jackman (Les misérables) en Joaquin Phoenix (The Master).

Voor haar rol in Hitchcock is Helen Mirren genomineerd als beste actrice. Zij wordt getipt om het te halen tegen Jessica Chastain in Zero Dark Thirty, Marion Cotillard in Rust and Bone, Jennifer Lawrence in Silver Linings Playbook en Emmanuelle Riva voor haar rol in Amour.

Voor beste film zijn naast Lincoln ook Les misérables, Life of Pi, Argo en Zero Dark Thirty in de running. Life of Pi en Les misérables verzamelden elk negen nominaties, de Bondfilm Skyfall harkte er acht bij elkaar. De BAFTA's worden op 10 februari in het Londense Royal Opera House uitgereikt. Gastheer is Stephen Fry.