Direct naar artikelinhoud

Website VREG gooit privégegevens van gebruikers te grabbel

De website van de Vlaamse energieregulator VREG lag anderhalve dag plat nadat bezoekers zomaar privégegevens konden bekijken en aanpassen.

Mensen met zonnepanelen die dinsdagavond naar de website van de VREG surften, konden tot hun eigen verbazing niet alleen de eigen gegevens aanpassen, maar ook die van andere gebruikers. Gaande van de naam, het adres, de eigenschappen van de groene installaties en zelfs het rekeningnummer.

"We hebben dinsdagavond een update gedaan van onze software. Daar ligt het probleem", verduidelijkt André Pictoel, de woordvoerder van de VREG. "Tot zes uur 's avonds was er niets aan de hand. Dat wisten we zeker. Maar met de nieuwe release van de software is het fout gelopen. Het gaat niet om hacking, maar om een fout in de programmeercode. Ik heb meteen contact gehad met de Computer Crime Unit van de federale politie. Hun specialisten verzekerden ons dat het niet om een hackersaanval ging."

Blijft de vraag: hoeveel gegevens zijn gelekt? "Niet zoveel als gevreesd", vervolgt Pictoel. "Het gaat zeker niet om een probleem voor al onze 200.000 gebruikers. Enkel klanten die gisterenavond gelijktijdig ingelogd waren, zagen de gegevens van andere klanten die op hetzelfde moment ingelogd waren. En dat ging maar om 530 mensen. Er werden geen gegevens van installaties veranderd. Welgeteld 21 mensen vulden hun nieuwe meterstand in. Hen gaan we vragen om dat opnieuw te doen. Slechts één bankrekeningnummer werd aangepast. De omvang van het probleem is dus klein. Al blijft het natuurlijk ontoelaatbaar."

De VREG reikt groenestroomcertificaten uit aan eigenaars van zonnepanelen, als die via hun meterstand aangeven dat ze voldoende groene energie opwekten. De certificaten uitbetalen, is de taak van de netbeheerders.

De website van de VREG werd gisterenavond laat weer opgestart.

Groene sector naar rechtbank tegen netvergoeding

De groene energiesector vecht de nieuwe netvergoeding aan voor het Brusselse hof van beroep. "Groene stroom uit zonnepanelen is essentieel om de doelstellingen voor groene energie te halen in 2020", zegt Alex Polfliet, de topman sectorvereniging PV-Vlaanderen. "De hoge netvergoeding zou zonnepanelen weer onrendabel maken. Terwijl zonnepanelen eindelijk rendabel zijn geworden zonder overheidssteun. Dit moeten we juridisch bestrijden."

Wie zonnepanelen op zijn dak heeft liggen, moet vanaf januari een vergoeding voor het gebruik van het elektriciteitsnet betalen. Die netvergoeding hangt af van de grootte van de installatie en van de regio. De nieuwe kost bedraagt gemiddeld 53 euro per geïnstalleerde kilowatt. De vergoeding bedraagt zo'n 238 euro per jaar voor een gemiddelde gezinsinstallatie, klinkt het bij netbeheerder Eandis. Dat bedrag zal verrekend worden via de elektriciteitsfactuur.

"Vlaanderen is uniek in Europa: zonnepanelen krijgen hier geen steun maar worden net belast", vervolgt Polfliet. "Kijk: we zijn niet tegen een netvergoeding. Maar dan moet het bedrag wel billijk zijn. Nu ligt de netvergoeding voor groene energie 20 keer hoger dan voor een vervuilende steenkool- of nucleaire centrale. Men wil discriminatie wegwerken, maar creëert net nieuwe discriminatie."