Direct naar artikelinhoud

Homans en Janssens schaken met taaltest

Vlaams Parlementslid Liesbeth Homans (N-VA) heeft een voorstel tot decreet klaar dat een taaltest verplicht aan het eind van de inburgeringscursus. CD&V steunt het voorstel. Sp.a wil eerst de haalbaarheid bekijken. 'Vreemd', vindt Homans. 'De taaltest staat in Patrick Janssens' zijn programma'

Schaken voor gevorderden is het, het politiek getouwtrek rond de taaltest. N-VA strijdt al jaren om aan de inburgeringscursus niet langer een inspanningsverbintenis te koppelen, maar een resultaatsverbintenis. Ze nemen met andere woorden geen genoegen met het feit dat nieuwkomers de cursus volgen, ze willen ook dat er aan het eind een test komt. Dat laatste is echter in strijd met het regeerakkoord van de Vlaamse regering. Homans, tweede op de N-VA-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen, is echter niet de enige Antwerpse politicus die er zo over denkt. De Stadslijst van burgemeester Patrick Janssens schreef het als doelstelling in haar programma voor de verkiezingen. Bij N-VA zijn ze er echter van overtuigd dat Janssens daarvoor geen steun geniet binnen de fractie in het Vlaams Parlement, waar hij zelf in zit. Homans nam daarom de vlucht vooruit en diende een voorstel tot decreet in.

Ze stuurde het voorstel via e-mail naar Janssens en vroeg hem om steun. De burgemeester van Antwerpen reageerde dat ze eerst even bij CD&V moest gaan aankloppen. Homans deed dat, en kreeg ook een antwoord. Ludwig Caluwé, fractievoorzitter van CD&V in het Vlaams Parlement, liet weten dat hij het voorstel goedkeurt. "We steunen daarmee de CD&V-ers op de Stadslijst", liet hij gisteren verstaan. Homans verstuurde meteen een tweede mail richting Janssens om dit te laten weten.

Janssens overlegde daarop met Bart Van Malderen, fractievoorzitter voor sp.a in het Vlaams Parlement. "We zijn het principe genegen", zegt Janssens, "maar we willen eerst weten of dit haalbaar en betaalbaar is. We willen dit nu niet holderdebolder doen. Homans heeft gedacht dat ze ons hiermee in de problemen zou brengen, maar wij willen geen haastwerk. Haar electorale haast om dit voorstel in te dienen is groter dan haar bezorgdheid dat de bevoegde minister het georganiseerd en betaald krijgt." Die minister is Geert Bourgeois van... N-VA.

Homans kaatst de bal terug. Ze vindt het getalm van Janssens "vreemd". "Dit is nu precies wat wij bedoelen als we zeggen dat Janssens in Antwerpen een ander verhaal vertelt als in Brussel. Maar goed, als hij het eens is met het principe: voor ons is dit een belangrijke stap, we vragen die test al jaren."

Mocht het voorstel van Homans worden goedgekeurd, moet wie niet slaagt voor de test, de cursus volgen tot hij of zij wel slaagt. Wie niet komt opdagen voor de cursus krijgt een boete van 50 tot 5.000 euro, te bepalen door een Vlaams ambtenaar. Telkens krijgt de betrokkene drie maanden om zichzelf in orde te stellen. Gebeurt dat niet, volgt een nieuwe, hogere boete.