Direct naar artikelinhoud

Vlaamse regering: groenboek Peeters 'inconsequent en onvolledig'

Binnen de Vlaamse regering is er kritiek op het groenboek dat minister-president Kris Peeters (CD&V) maandag zal voorstellen.

"Als minister-president stel ik een groenboek op, met alle mogelijk opties. Wie de verkiezingen wint, kan daartussen kiezen." Kris Peeters vertelde het de afgelopen maanden aan al wie het horen wilde: Vlaanderen zou voorbereid zijn op de staatshervorming.

Na 2014 komt er een hele rist bevoegdheden over van het federale niveau naar de deelstaten. Van de kinderbijslag over de woonbonus, tot grote delen van het arbeidsmarktbeleid en stukken mobiliteit. Voor al die domeinen moet de volgende Vlaamse regering beslissen of de bestaande initiatieven en regelgeving worden overgenomen of aangepast, dan wel stopgezet. De overdracht van de bevoegdheden wordt met andere woorden de inzet van de campagne voor de verkiezingen van mei volgend jaar.

Om de partijen een handje te helpen bij het innemen van positie op al die domeinen, moest dat groenboek er dus komen. De Vlaamse administraties werkten bijna een jaar aan het document. Begin deze week bezorgde het kabinet van Kris Peeters het resultaat, maar liefst 635 pagina's dik, aan de rest van de regering. Maandag zal hij het tijdens zijn Septemberverklaring voorstellen aan het Vlaams Parlement. Daarna kan de inhoudelijke discussie echt losbarsten.

Maar niet iedereen is even te spreken over het resultaat, zo blijkt. Zelfs niet binnen de Vlaamse regering. Daar weerklinkt de kritiek op verschillende banken dat er behoorlijke gaten zitten in de opsomming van de beleidsopties en vooral dat de kwaliteit van de verschillende hoofdstukken erg varieert. "Wie heel veel verwachtte, zal sowieso teleurgesteld zijn", luidt het op een kabinet.

Geen lijn

"Het document is allesbehalve consequent", aldus een minister. "Willen we dat dit een werkstuk is dat door de Vlaamse regering gedragen en goedgekeurd wordt, dan is er nog heel veel werk aan. Dan moeten minstens de opties die de partijen van de coalitiepartners naar voren schuiven, in het document voorkomen. Dat is nu zeker niet het geval. En dan moet er een lijn in het geheel zitten, want die is er nu ook niet."

Vandaag beslist de Vlaamse regering, waar CD&V samen met sp.a en N-VA deel van uitmaakt, hoe ze het document maandag naar buiten zal brengen. De kans is klein dat het groenboek gepresenteerd zal worden als regeringsdocument. Daarvoor werd het ook te laat verspreid aan de kabinetten. Wellicht zal de boodschap zijn dat de regering akte genomen heeft van het werk van de administraties en het werkstuk aan hen toeschrijven. Waarna iedere partij zijn eigen interpretatie, aanvullingen en correcties kan aanbrengen.

"Zie het groenboek als een menukaart", zegt een minister. "Daarop staan gerechten, maar als het een goed restaurant is zal je ook aanpassingen kunnen vragen die niet op de kaart staan. Aardappelen in de schil in plaats van frietjes, of koriander in de plaats van look. Zoiets zal hiermee ook gebeuren."