Direct naar artikelinhoud

Open brief tegen sluiting Teirlinckhuis

Het protest tegen de sluiting van het Herman Teirlinckhuis krijgt een nieuw hoofdstuk met een open brief en petitie.

Het protest tegen de voorgenomen sluiting van het Herman Teirlinckhuis in Beersel deint verder uit. Na een petitie en een grootschalige picknick verscheen vandaag een nieuwe open brief aan Vlaams Minister van Cultuur Joke Schauvliege. Daarin vragen professoren Willem Elias en Hans Vandevoorde (VUB) in gesprek te gaan over de geplande sluiting en het literair erfgoedbeleid. De brief werd mee ondertekend door onder andere David Van Reybrouck (PEN-Vlaanderen), Leen van Dijck (het Letterenhuis) en Sigrid Bousset (Passa Porta).

In de brief pleit men ervoor dat het Herman Teirlinckhuis zijn rol als laboratorium voor jonge kunstenaars en als locatie voor tentoonstellingen kan blijven spelen. Voorts worden enkele alternatieve bestemmingen voor het schrijvershuis aangereikt, zoals een plaats voor boekvoorstellingen, seminaries of poëziedagen. Eerder werd al gevraagd om de sluiting met één jaar uit te stellen om andere instanties een kans te geven een oplossing uit te werken.

Vanavond wordt opnieuw betoogd, wanneer een speciale gemeenteraad op initiatief van oppositiepartijen N-VA en OpenBeersel zich over de toekomst van het Herman Teirlinckhuis buigt. Voor de start van de gemeenteraad zal een gelegenheidscomité de resultaten van de online petitie overhandigen aan het adres van het gemeentebestuur. Onder de verwachte 2.000 ondertekenaars bevinden zich heel wat academici, politici en kunstenaars zoals Jan Decleir, Ben Weyts en Sven Gatz.

Beersel verwierf in 1979 het pand waar Herman Teirlinck, schrijver van zowel romans als toneelstukken, dertig jaar van zijn leven doorbracht. In 1981 opende het museum over de auteur evenals een kunstgalerij. Het schepencollege besliste vorige maand het Herman Teirlinckmuseum vanaf 2014 te sluiten wegens financiële redenen en een sterk afgenomen publieke belangstelling.