Direct naar artikelinhoud

Microsoft hangt vast aan falende besturingssysteem Windows 8

Windows 8, het recentste besturingssysteem van Microsoft, is allesbehalve een succesverhaal. Daarom komt het bedrijf dit jaar nog met een update. 'Maar Microsoft kan geen bocht van 180 graden maken.'

Met cijfers kun je vrijwel alles bewijzen. Dus kwam Microsoft met positieve licentiecijfers over zijn nieuwste besturingssysteem. Er worden echter veel minder toestellen verkocht dan licenties. Het aantal verkochte toestellen dat zich met het systeem aanmeldt, is zonder meer catastrofaal te noemen. Na zes maanden doet Windows 8 het drie keer zo slecht als Windows 7, en zelfs minder goed dan het verguisde Vista.

Tijd voor verandering dus. Volgens de Financial Times zal Microsoft dit jaar nog terugkeren naar de vertrouwde weergave met de startmenu. Technologiejournalist Rowald Pruyn betwijfelt of het allemaal zo'n vaart zal lopen. "Microsoft loopt al tijden acht er de feiten aan. Met Windows 8 hebben ze te snel te veel achterstand willen goedmaken. Maar ze hebben erop ingezet, dus ze kunnen het pad Windows 8 niet meer verlaten, zoals de Times zegt."

De voortijdige update is een persoonlijke nederlaag voor CEO Steve Ballmer. Net na de lancering stapte Steven Sinofsky, de geestelijke vader van Windows 8, al op. Analisten speculeren dat die laatste een te gevaarlijke troonpretendent dreigde te worden.

Gebruiksvriendelijker

Nu moet Ballmer zonder Sinofsky op zoek naar een oplossing die zowel de vernieuwing van Windows 8 behoudt als het systeem gebruiksvriendelijker maakt. Dat laatste is volgens Pruyn de belangrijkste oorzaak van de tegenvallende cijfers. "Iedereen zegt dat gebruikers niet tevreden zijn over Windows 8. Dat klopt niet, er worden gewoon veel te weinig mensen bereikt."

Pruyn schrijft het systeem nog niet af. "De tablet zal als een komeet de laptop voorbijschieten. Zodra er meer touchscreentoestellen op de markt komen, kan Microsoft van deze klap herstellen." Toch blijft het voor Microsoft vechten tegen windmolens. Op een zwalpende pc-markt kiest de gebruiker voor wat hij kent en vertrouwt, namelijk Windows 7. Op de touchscreenmarkt lijkt de hele vernieuwing de iPad voorlopig niet te kunnen verontrusten, en wat de software voor tablets betreft kan ook Google Android de aanval van Microsoft afslaan.