Direct naar artikelinhoud

Ambtenaren voortaan langs prikklok voor sigaretje

Rokende Waalse ambtenaren zullen voortaan langs de prikklok moeten passeren wanneer ze zin hebben in een sigaret. Vlaanderen ziet een gelijkaardige maatregel niet zitten, maar verschillende federale overheidsdiensten namen eerder al maatregelen tegen de rokers in hun rangen.

Time is money, moet de directeur van de Service public de Wallonië gedacht hebben. Ook op de overheidsdiensten. En dus moeten ambtenaren zich in het zuiden van het land voortaan registreren wanneer ze aan hun rookpauze beginnen, wist Le Soir maandag. Wie rookt, is namelijk niet aan het werk, luidt de redenering. Bovendien wordt met aandrang gevraagt om die sigaret "uit het zicht" van de voorbijgangers te nuttigen. Op binnenplaatsen, parkings, gelijk waar, maar niet voor de hoofdingang van het gebouw. Het niet naleven van deze regels kan resulteren in een sanctie.

Die prikmaatregelen zijn een brug te ver, vindt Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois (N-VA). Rokers op de Vlaamse administraties kunnen dus op hun twee oren slapen. "Maar het is wel verboden om zowel in de kantoren als aan de hoofdingang van de gebouwen te roken."

Hun federale collega's daarentegen hebben het soms minder getroffen. Soms, want minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte (CD&V) hanteert geen algemeen geldende regels wat dat betreft en is ook absoluut niet van plan daar verandering in de brengen, klinkt het op haar kabinet. "Iedere dienst bepaald zelf hoe ze daarmee omgaat." Met als gevolg dat de aanpak van FOD tot FOD behoorlijk kan verschillen.

Neem nu de federale overheidsdienst Volksgezondheid. Elke verdieping telt een rooklokaal, van badgen is er dus geen sprake. Bij Economie daarentegen wordt elke pauze netjes geregistreerd op de prikklok en staat roken gelijk aan niet werken. "Dat is al sinds 2007 zo", zegt woordvoerster Chantal De Pauw, "sinds we toegangspoortjes hebben geplaatst om diefstallen tegen te gaan. Voor zover ik weet is dat geen groot issue hier. Er is in ieder geval niets over verschenen in ons personeelsblad en dat is toch de spiegel van wat er leeft op de vloer."

Bij de dienst Financiën hebben ze er nog wat anders op verzonnen. Wie rookt, meldt dat aan zijn directe chef. Ongeacht het aantal keer per dag dat de persoon in kwestie zich even terugtrekt, wordt er een half uur van zijn gepresteerde uren afgetrokken. Een ambtenaar bij de fiscus die rookt moet dus iedere dag een half uur langer werken dan zijn collega's. "Zo mag je dat niet zien", doet woordvoerder Francis Adyns een poging tot nuance. "Iedereen heeft hier glijdende werkuren. Ze moeten gewoon zien dat ze op maandbasis voldoende gepresteerd hebben."

Frank Van Massenhove, hoofd van de FOD Sociale Zekerheid, krijgt er de kriebels van. "Dat is de totaal verouderde idee: wij betalen u voor acht uur per dag en bepalen wat u in die tijd mag doen." Zijn mensen, nota bene buren van de ambtenaren van Financiën in de financiëntoren, worden niet afgerekend op hun gepresteerde uren. "De prikklok is hier al lang afgeschaft. Wij willen dat er resultaten gehaald worden. Waar en wanneer dat gebeurt, moet iedereen zelf maar uitmaken."

Nodeloos te vermelden dat er op Sociale Zekerheid geen "rookcontrole" is. "Laat die mensen toch in hun waarde. Nu maak je er bijna paria's van. Waarom niet beginnen controleren wie hoe lang naar het toilet gaat?", maakt Van Massenhove zijn punt duidelijk. "Ik ben geen roker, maar wel een grote voorstander van aangename rookruimtes. Alleen ligt de Regie der Gebouwen nog dwars en moeten rokers hier buiten gaan staan. In de kou, in de regen. Zo werk je bovendien de publieke opinie in de hand. 'Kijk daar staat een ambtenaar te roken. Weer niet aan het werk.' Misschien moeten ze daar eens aan denken."