Direct naar artikelinhoud

Knack.be vraagt surfers hun 'manieren te houden'

Knack.be voert een nultolerantie in tegen ongepaste reacties op zijn website. Wie uit de bocht gaat op Knack.be wordt onmiddellijk gebannen, zonder waarschuwing en zonder uitleg. Die lezers zullen niet meer kunnen reageren op artikels of op de internetfora van Knack.

Ongepaste reacties zijn onder meer uitlatingen die anderen kunnen kwetsen, zoals scheldpartijen of grappenmakerij over godsdienst of ras. Knack hoopt zo de kwaliteit van zijn website te verbeteren.

De webredactie van Knack leest niet op voorhand alle reacties van zijn lezers. Dat gebeurt wel als die online staan. Als de redactie dan oordeelt dat een reactie niet door de beugel kan, wordt die gewist. Ook lezers kunnen volgens hen ongepaste reacties melden door op een link te klikken die onder elke reactie staat. De redactie oordeelt dan of de klacht terecht is en of de auteur gebannen wordt.

Ook de andere grote nieuwssites hanteren al langer strenge regels, al worden lezers die ongepaste reacties posten niet onmiddellijk van de site geweerd. Zowel op de site van De Morgen, waar alleen op opiniestukken kan worden gereageerd, als op die van Het Laatste Nieuws mag men de huisregels herhaaldelijk aan zijn laars lappen vooraleer men geschrapt wordt.

Op beide sites worden alle reacties wel op voorhand gelezen. Op hln.be gaat dat om gemiddeld vijfduizend tot zevenduizend reacties per dag. Ongeveer 15 à 20 procent van de reacties komt niet online, al is dat niet alleen omdat er gescholden wordt. Sommige uitlatingen hebben bijvoorbeeld niks te zien met het artikel waarop gereageerd wordt. De webredacties houden ook nauw contact met het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding om tegen racistische reacties op te treden.

De discussiefora op deredactie.be volgen eenzelfde lijn. De moderator leest er eerst alle reacties om zo onaanvaardbare uitspraken tegen te houden. Auteurs die herhaaldelijk in scheldproza vervallen, kunnen ook hier definitief geschrapt worden.

Ook De Standaard Online eigent zich het recht toe om deelnemers aan de debatten tijdelijk of definitief het reageren onmogelijk te maken. De redactie van de website leest niet alle reacties op voorhand na. Afhankelijk van het onderwerp gaat men actief modereren: bij gevoelige onderwerpen leest de redactie alle reacties eerst na.