Direct naar artikelinhoud

Politie doet minder alcoholcontroles wegens te veel papierwerk

Brussel l De politie kan soms geen alcoholcontroles meer uitvoeren wegens de administratieve rompslomp zodra een aantal autobestuurders positief blaast. Dat zeggen politievakbond NSPV en de socialistische vakbond ACOD.

Als de politie tijdens de eindejaarsperiode een bepaald aantal autobestuurders positief laat blazen bij controles wordt ze soms gedwongen om die controles te stoppen. "De politie is al onderbemand", zegt Patrick Debel, politiecoördinator van het ACOD. "En dan is er nog veel administratie. Daarom moet de politie stoppen met controles."

Philip Van Hamme, voorzitter van politievakbond NSPV, bevestigt dat de politie kampt met een hoge administratieve druk en dat dit ten koste zou gaan van het aantal alcoholcontroles. Hij legt het verband met de toegenomen vraag naar betrouwbaar cijfermateriaal voor statistieken. "Zo is er de vraag van de parketten, van de staatssecretaris van Mobiliteit, de regionale ministers van Mobiliteit of van universiteiten. Hoe meer ze vragen, hoe meer mensen we ervoor moeten inzetten. Ieder jaar stijgt ons aantal klanten. Daarom zou het goed zijn om een centrale dienst in te voeren die het cijfermateriaal verzamelt."

Jan Schonkeren, voorzitter van de liberale vakbond VSOA, zegt daarentegen dat er daardoor wel minder werk zal zijn, maar dat dit zich niet per se zal vertalen in meer alcoholcontroles. "Dat iedereen informatie vraagt, hoeft geen probleem te zijn: dat is werk voor achteraf. Het is vooral de afhandeling van de positieve gevallen ter plaatse, met het schrijven van processen-verbaal, die veel werklast met zich meebrengt. Ik vrees dat er niet veel aan te doen valt."

(Belga)