Direct naar artikelinhoud

Groeiende vrees voor olietekort

duwt prijs boven 135 dollar per vat

LONDEN l De olieprijs overschreed gisteren voor het eerst de grens van 135 dollar per vat, nadat bekend was geraakt dat het olieaanbod de komende twintig jaar trager zal stijgen dan verwacht, wat de vrees voor tekorten aanwakkerde.

Het Internationaal Energie Agentschap (IEA), de energieverbruikersorganisatie van 26 westerse landen, is bezig met een grote studie over 's werelds 400 grootste olievelden. De resultaten worden pas in november gepubliceerd, maar volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal is nu al duidelijk dat het aanbod veel lager zal zijn dan verwacht.

Tot nog toe veronderstelde het IEA dat het aanbod van olie de geleidelijke stijging van de vraag volgt. Het IEA vreest nu dat de oliemaatschappijen moeite zullen hebben om hun aanbod te verhogen tot meer dan 100 miljoen vaten per dag. Functionarissen verwijzen naar de uitputting van sommige olievelden en de lage investeringen. "De vereiste olie-investeringen zullen wellicht veel, veel hoger zijn dan wat mensen veronderstellen", zegt het IEA. "Dat is een gevaarlijke toestand."

De oefening van het IEA is moeilijk. Grote producenten als Iran en China werken niet mee. Toch spreken analisten van belangrijk nieuws. Als belangenverdediger van de olieverbruikers is het IEA de tegenhanger van de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC).

Het kartel zal de waarschuwing van het IEA wellicht beschouwen als een oproep om de productie te verhogen.

Saoedi-Arabië trok vorige week zijn productie op met 300.000 vaten per dag na een vraag van de president George Bush. Maar de olieprijzen daalden niet.