Direct naar artikelinhoud

Di Rupo schrapt 'te dure' receptie van ambassadeur

Onze ambassadeur in Parijs plande een chique receptie na het overleg tussen premier Elio Di Rupo (PS) en Frans president François Hollande. Kostprijs: 90 euro per persoon. 'Ongelooflijk duur', oordeelde Di Rupo, en het feest werd afgeblazen.

Di Rupo was dinsdag in Parijs om met Hollande te spreken over de nieuwe Franse biertaks. Zoals gebruikelijk bij een buitenlandse visite wordt een receptie in de Belgische ambassade georganiseerd. Daar kan de premier zijn landgenoten in het buitenland ontmoeten. Maar in Parijs ging het Belgische evenement niet door. De voorbereidingen waren nochtans in orde. Het kabinet-Di Rupo had lang contact met de Parijse ambassade. Geen probleem te bespeuren.

Tenminste, tot ambassadeur Patrick Vercauteren zijn zeer gepeperde onkostennota indiende. Hij vroeg liefst 27.000 euro aan het kabinet-Di Rupo en Buitenlandse Zaken om de receptie te organiseren. Goed 90 euro per persoon.

"Onaanvaardbaar en ondenkbaar in deze zware economische crisis", reageerde het kabinet-Di Rupo. Tot twee keer toe. Ook Buitenlandse Zaken weigerde. "Een receptie kost zoveel in Parijs. Dat zijn de normale prijzen", gaf de ambassadeur als antwoord. "Maar het is nooit onze bedoeling geweest om een klein evenement te transformeren tot een groot, luxueus feest", zegt Guillaume de Walque, de woordvoerder van premier Di Rupo. "Bovendien, met de begrotingsonderhandeling waren we te laat om uitnodigingen te versturen." Geen receptie dus voor Di Rupo in de ambassade van de Franse hoofdstad.

Pijnlijk

Ook opmerkelijk: tijdens zijn ontmoeting dinsdag met Hollande en diens minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius werd onze premier slechts bijgestaan door twee raadgevers. De Franse delegatie telde vier raadgevers, waaronder de Franse ambassadeur in Brussel. Zijn Belgische evenknie, Vercauteren, was nergens te bespeuren. De voormalige ambassadeur in Marokko, die een MR-stempel draagt, was simpelweg niet uitgenodigd. Jean-Joël Schittecatte en Jean-Paul Buffat, de vaste diplomatieke adviseurs van Di Rupo, begeleidden de premier.

Bij Buitenlandse Zaken ziet men de afwezigheid van de ambassadeur als een duidelijk signaal. "Het is echt pijnlijk", vindt een diplomatieke bron. Een andere: "Voor de hele diplomatie is deze demarche inderdaad heel zwaar".

Di Rupo is trouwens niet aan zijn proefstuk toe. Bij zijn bezoek aan New York in september ontmoette hij VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon in de marge van de VN-top. Onze Amerikaanse ambassadeur kreeg geen uitnodiging. Hetzelfde verhaal bij het bezoek van Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton dit voorjaar in Brussel. Geen ambassadeur.

"Di Rupo beperkt zich altijd tot een kleine kring van kabinetsmedewerkers", luidt het in diplomatieke kringen. Het kabinet van de premier ontkent in alle talen dat ambassadeurs bewust opzij geschoven worden. Ook een tegengestelde politieke kleur, zoals bij de blauwe Vercauteren, doet niet ter zake, benadrukt zijn woordvoerder.

PS-stempel

"Er bestaan verschillende soorten vergaderingen: de premier alleen met zijn adviseurs, of met hen en de minister van Buitenlandse Zaken, enzovoort. Het gaat hier om een politieke beslissing: we moeten elke keer een akkoord bereiken over wie naar een vergadering trekt en wie niet", zegt de Walque.

"Toen de Poolse president bijvoorbeeld naar Brussel kwam, was minister van Buitenlandse Zaken Reynders erbij. Iedereen weet dat de PS zeker niet de partij is die over het grootste aantal diplomatieke vertegenwoordigers beschikt. Het zou dus belachelijk zijn te zeggen dat Di Rupo diplomaten zonder PS-stempel aan de kant zet." Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) weigerde gisteren commentaar. Ook op zijn kabinet wilde men liever niet reageren.

Ter herinnering: Parijs is zowat het centrum van Belgische diplomatieke vaudeville. Voormalig ambassadeur Pierre-Dominique Schmidt trok verschillende keren de aandacht met onder meer dure 'discofeesten'.