Direct naar artikelinhoud

Groene energie valt stil

Het aantal investeringen in hernieuwbare energie keldert. Naast zonnepanelen komen er ook spectaculair minder windmolens en biomassacentrales bij.

Twee windmolens, drie biogascentrales en 25.000 zonnepanelen. Meer groene installaties kwamen er dit jaar niet bij in Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse energieregulator VREG. Ter vergelijking: in 2011 werden twintig windmolens, vier biogas- en vijf biomassacentrales, een waterkrachtcentrale en 84.000 zonnepanelen opgestart. Samen goed voor 874 megawatt energie. Die capaciteit kan 525.000 huishoudens van elektriciteit voorzien. Dit jaar zitten we maar aan 157 megawatt, ongeveer een zesde.

De rush op zonnepanelen is duidelijk voorbij. In mei pakte Vlaams minister voor Energie Freya Van den Bossche (sp.a) de oversubsidiëring aan bij de langverwachte hervorming van de groene stroom. Een nieuw prijzenobservatorium rekent voortaan de financiële steun uit per technologie. Zo eindigt het gunstregime voor goedkopere technologieën zoals zonnepanelen. De steun daalde van 230 tot 90 euro. Even opmerkelijk: ook alle andere groene investeringen vallen stil. En dat is absoluut niet de bedoeling van de hervorming.

"De langverwachte ingrepen dreigen hun doel te missen", benadrukt Bart Bode, algemeen directeur van ODE (Organisatie Duurzame Energie). "Het achterliggende principe is goed. Maar de uitwerking zorgt net voor extra investeringsonzekerheid."

Bode doelt op het steunplafond van 97 euro per geproduceerd megawattuur, dat de Vlaamse regering wil instellen. "Zo'n limiet zorgt voor terughoudendheid bij investeerders. Er is schrik om niet uit de kosten te geraken. Zeker duurdere projecten zoals biogas- en biomassacentrales worden daarom 'on hold' geplaatst."

De investeringen in windmolens en zonnepanelen ziet Bode wel opnieuw aantrekken in 2013. "Een totale crash zal er niet komen. Ook dit najaar worden allicht nog een paar windmolens bijgebouwd. De vergunningen liggen klaar. Voor de zonnepanelen moet simpelweg een mentaliteitswijziging plaatsvinden. Zowel gezinnen als bedrijven begrijpen vandaag niet dat zonnepanelen een goede, groene investering blijven. Ook zonder oversubsidiëring", zegt hij.

Vlaams Parlementslid en energiespecialist Hermes Sanctorum (Groen) reageert scherp. "De Vlaamse regering claimt dat het investeringsklimaat nu stabiel is en dat we de Europese doelstellingen zullen halen. De rauwe waarheid is dat groene investeringen op een dieptepunt staan. Men is het ondersteuningsbeleid verder aan het uithollen. Iets wat ook de SERV en de Minaraad (de adviesorganen van de Vlaamse regering, JVH) aankaartten bij hun evaluatie van de hervorming. Van den Bossche neemt de onzekerheid niet weg, maar organiseert net een onstabiel investeringsklimaat. En dat terwijl we klimaat- en energiedoelstellingen moeten halen en hernieuwbare energie een van de motoren van economische heropleving moet zijn."

Nieuw in 2011 20 windmolens, 4 biogascentrales, 5 biomassacentrales, 1 waterkrachtcentrale en 84.000 zonnepanelen

Nieuw in 2012 2 windmolens; 3 biogascentrales, 0 biomassacentrales, 0 waterkrachtcentrales en 25.000 zonnepanelen