Direct naar artikelinhoud

Gent zakt dieper en dieperweg

De lijdensweg van AA Gent blijft maar duren. Zeven nederlagen intussen, een trieste 1 op 15 en amper doelpunten. Wat Gent ook probeert, niets helpt: een andere tactiek, videoanalyses, hardere trainingen en strengere regels. Zelfs de trainerswissel bracht geen schokeffect met zich mee.

Het was veelbetekenend, zaterdagavond iets na tien uur in het Ottenstadion. Aanvoerder Ilombe Mboyo verontschuldigde zich en wilde liever geen interview geven. Ook doelman Sergio Padt, die andere sterkhouder, droop ontgoocheld af zonder een woord te zeggen. Kort daarna was het de beurt aan voorzitter Ivan De Witte. Hij had er net een gesprek opzitten met Bob Peeters en Michel Louwagie, toen hij aangeslagen reageerde: "Het heeft geen zin om nu iets te zeggen. Ik moet hier even over nadenken."

Terwijl sommige spelers zich nog aan het douchen waren, troepte een vijftigtal misnoegde fans aan de hoofdingang van het stadion samen. Het lijkt stilaan een traditie te worden na een nederlaag. Ze vroegen om uitleg en kregen te horen dat twee van hen mochten praten met Michel Louwagie. Beide partijen trokken zich terug in de bezoekende kleedkamer, waar Zulte Waregem een halfuur eerder een klein feestje had gebouwd. Na een stevige discussie kwam de algemeen manager, zichtbaar onder de indruk, naar buiten. Zonder commentaar.

Je zult maar in de schoenen staan van Bob Peeters (38). Hij kon als enige van de recent aangestelde trainers nog niet winnen. Nochtans tekende Peeters op 1 november vol goede moed een contract tot het einde van het seizoen met optie. De problemen leken gekend. Een ongemotiveerde kleedkamer waar sommige spelers dringend nood hadden aan een strenger regime.

Peeters greep meteen in. Gedaan met lang uitslapen en vrije voormiddagen, zoals onder Trond Sollied vaak het geval was. Gent trainde de voorbije drie weken telkens 's ochtends. Peeters dreef ook de intensiteit op. Zo staat er in een normale voetbalweek op dinsdag en woensdag ook een namiddagsessie op het programma. Hardlopen, fitnessen, vermoeiende wedstrijdvormen, alles om de conditie van de spelersgroep te verbeteren. Want dat was volgens de nieuwe coach een van de problemen tegen Cercle Brugge. De Buffalo's waren niet fit genoeg in de slotfase. Twee wedstrijden later is iedereen vermagerd, maar de punten blijven uit.

Qua motivatie kun je Gent - op enkelen na - ook weinig verwijten. Jongens als Mboyo, Van Der Bruggen, De Smet, Padt en Melli gaan elke match tot het uiterste. Hun ontgoocheling zaterdagavond was oprecht. Net als die van piepjonge Raman en Foket. Dat zij allebei aan de aftrap stonden tegen Zulte Waregem, was wel opmerkelijk. Een zoveelste wake-up-call. "Ik wilde een signaal geven dat iedereen zich moet bewijzen", legde Peeters uit. Bij zijn debuutmatch als coach van AA Gent deed hij dat ook al. Peeters viste De Smet uit de vergeetput en liet Foket starten ten koste van Jordan Remacle. De flankaanvaller, ex-OHL, heeft een te hoge pet op van zichzelf na zijn transfer. Zelfs een week verbanning naar de B-kern bracht geen beterschap. Peeters gaf hem in Lierse nog een tweede kans, maar Remacle zat in de broekzak van Jonas Heymans - drie jaar terug bij Gent te licht bevonden als verdediger.

Op Lierse wisselde Peeters zijn ploeg op maar liefst vijf plaatsen. Zonder succes. Zaterdag tegen Zulte Waregem koos hij weer voor vijf andere spelers. Het mocht niet baten. Net als zijn tactische ingrepen overigens. Van 4-3-3 naar een 4-4-2 met een ruit op het middenveld, om finaal te eindigen in een 4-2-4.

Tevergeefs. Gent voetbalde amper een kans bij elkaar. Bovendien blijven de individuele missers maar terugkomen. Op Cercle ging N'Diaye in de fout door Gudjohnson vrij te laten, waarna de mandekking op stilliggende fases overboord werd gegooid. Peeters introduceerde zoneverdediging. De afspraken moesten en zouden duidelijker worden. Maar hoe scoorde Zulte Waregem zaterdag? Juist, op een stilliggende fase. Kola liep aan de eerste paal naar voren, sprong niet hoog genoeg om de bal weg te koppen én De Smet liet Lendric los.

"Of ik er moedeloos van word? Ik ben niet gelukkig. Die bal moest in de eerste zone weggewerkt worden", aldus Peeters. "Zo'n doelpunt tegen krijgen is zuur, want we hadden alles op voorhand doorgenomen. We hebben zelfs getraind op zulke fases én ze nog eens laten zien op dvd. Die individuele fouten gebeuren te frequent. Ik weet niet of het aan een gebrek aan intelligentie ligt of aan een gebrek aan kwaliteit."

Gent zoekt dus wanhopig naar antwoorden. En wat kan Peeters nog meer doen? Veel tijd is er trouwens niet. Overmorgen staat de bekermatch tegen Sporting Lokeren al op het programma.