Direct naar artikelinhoud

Ontslagen verpleegsters vierden zwangerschap

De zes verpleegsters die gisteren op staande voet ontslagen werden in Aalst ontkennen dat ze een 'wilde fuif' organiseerden tijdens hun nachtdienst in het ocmw-rusthuis De Hopperank. Een van hen had vernomen dat ze zwanger was en dat vierden ze met twee flessen cava.

"De verpleegsters wisten dat het verboden was om alcohol te drinken tijdens de werkuren. Ze zijn dus in de fout gegaan", erkent Diane Van Cauter van de christelijke vakbond ACV. "Maar ontslag op staande voet vinden we als maatregel behoorlijk overdreven. Waarom geen blaam of een andere soort waarschuwing?"

Tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag nodigden twee verpleegsters die van wacht waren in het rusthuis vier collega's uit voor een drink. Een van de collega's had een fles cava bij zich. Toen die leeg was, werd nog een tweede fles ontkurkt.

"Een van de verpleegsters had net vernomen dat ze zwanger was en ze wilde dat heugelijke nieuws delen met haar collega's", verklaart Van Cauter. "Eigenlijk mag dat niet, maar er heeft al wel eens een drink plaatsgevonden in het rusthuis omdat bijvoorbeeld iemand met pensioen ging. In dat geval drinkt de directeur zelfs een glaasje mee."

Van Cauter weerlegt het gerucht dat de twee verpleegsters van wacht hun werk niet goed deden. "De twee hebben eerst hun ronde gedaan alvorens een druppel te drinken. Ze hebben de nodige medicatie toegediend en de volgende ochtend ook alle medicatie klaargelegd voor de dagploeg. De bewoners hebben op geen enkele manier last ondervonden van de drink."

Tijdens een informeel overleg komende donderdag hoopt de vakbond het ocmw-bestuur op andere gedachten te brengen. Lukt dat niet, dan is er nog de rechtbank. "We hebben de zaak al eens juridisch bekeken. Een onmiddellijk ontslag wegens dringende redenen kan in dit geval eigenlijk niet."

De Aalsterse ocmw-voorzitter Patrick De Smedt (sp.a) wil geen details geven over het dossier, maar benadrukt dat de zware sanctie beslist werd in overleg met de administratie en het management. "Een ontslag geef je niet zomaar. Ik ga ervan uit dat alle betrokken verantwoordelijken een weloverwogen beslissing hebben genomen."

Volgens De Smedt ontving het ocmw al verschillende klachten van familieleden van de rusthuisbewoners. "Mocht er die nacht iets ergs gebeurd zijn, dan zouden we nu een heel ander debat voeren. Het ocmw draagt kwaliteit hoog in het vaandel. We moeten kordaat reageren op onverantwoord gedrag van personeelsleden."