Direct naar artikelinhoud

Financiële crisis treft ook Belgische volleybalclubs

Brussel l Nadat Averbode bij de mannen forfait gaf voor zijn Europese campagne (met als gevolg een boete van 3.500 euro én een Europese schorsing voor drie seizoenen), doet de damesclub van Tongeren net hetzelfde. De gevolgen van de financiële crisis laten zich stilaan voelen, ook in het topvolleybal.

Tussen 2002 en 2006 behaalden de dames van Datovoc Tongeren twee keer brons in Europese bekercompetities en eindigden ze twee keer vierde. Vandaag moet de club fors inbinden, bij gebrek aan sponsors, lees geld. "We namen in de CEV-Cup de plaats in van Gent, dat zich niet eens inschreef voor de Europese campagne", verduidelijkt Tongerenvoorzitter Guy Dessers. "Bij de loting was snel duidelijk dat we niet voorbij het Turkse Fenerbahçe zouden geraken. Dat avontuur kostte ons al ruim 15.000 euro waarvan een groot deel werd ingebracht door een sponsor. Voor een tweede Europese match, in de Challenge Cup tegen het Oekraïense Severodonec, hebben we geen extra geldschieter gevonden. De kostprijs voor een verplaatsing naar Oekraïne en de kosten van arbitrage, zaal en verblijf van de bezoekende delegatie voor drie dagen is begroot op 23.000 euro. Dat geld hebben we niet. De glorietijd van het Tongerse damesvolleybal is voorbij. Vandaag draaien we op een budget van 110.000 euro. In de tijd van wijlen Guy Bierwaerts (voorzitter, sponsor, geldschieter) was dat het viervoudige. Maar er is ook de huidige financiële crisis. De gevolgen laten zich stilaan voelen. Potentiële sponsors reageren plots opvallend voorzichtig en afwijzend. Sportsponsoring ligt duidelijk heel moeilijk nu."

Ook bij Averbode, nochtans sportieve top bij de mannen na winst tegen Maaseik, Roeselare èn Lennik, stelt voorzitter Fernand Walder dat het huidige clubbudget geen Europese campagne meer toelaat.

Vorige dinsdag zaten de clubleiders uit de ereklasse bij de dames samen. "De toon was bij iedereen dezelfde", merkt Tongerenvoorzitter Dessers op. "De broeksriem wordt aangespannen. Het professionalisme in het vrouwenvolleybal, met haar vele buitenlandse speelsters ooit goed voor Europese successen en goud voor Kieldrecht, is definitief voorbij. Door de lagere budgetten krijgt de jeugd noodgedwongen weer alle kansen. Keerzijde van de medaille: Europees doen we niet meer mee."

Het idee van de federatie om in de toekomst de clubs die een Europees ticket weigeren voortaan te bestraffen met een degradatie, wordt door de clubs weggelachen. "Dan spelen we met zijn allen voor de derde of vierde plaats en niet langer voor een prijs waaraan een Europees ticket is verbonden", luidt het in koor. (fhn)

Guy Dessers (voorzitter Tongeren):

Potentiële sponsors reageren plots opvallend voorzichtig en afwijzend.

Sportsponsoring ligt duidelijk heel moeilijk nu