Direct naar artikelinhoud

'Play-off I geven we niet meer af'

Vier dagen na de bekerafgang tegen Racing Genk (0-5) nam Zulte Waregem op gepaste wijze revanche. De cijfers waren minder indrukwekkend, de metamorfose was dat des te meer. Bovendien verzekerde Zulte Waregem zich zo goed als zeker van een ticket voor play-off I.

De fanfare diepte haar vrolijkste deuntjes op. Door de boxen knalde 'Mooi Man', een boerenhit uit de jaren '90. Een terreinverantwoordelijke zwaaide als een wildeman met twee cornervlaggen heen en weer. Achttien spelers gingen uit hun dak en een tribune vibreerde mee op de beats. De kin van Francky Dury - gisteren gul met applausjes - ging wat trotser de hoogte in. Wat een verschil met de treurnis die donderdag om 22u30 over de Gaverbeek hing. De trainer, die er tot gisteren liever over zweeg, gaf na afloop zelfs toe dat een play-off I-ticket hen nog moeilijk kan ontsnappen. Eindelijk.

Met de resultaten die hij dit seizoen neerzet, hoeft Zulte Waregem ook geen verstoppertje meer te spelen. Sinds gisteren staat het nog steviger tweede. Dury: "We staan 12 punten voor op de nummer 7, KV Kortrijk. We moeten na Nieuwjaar nog wat punten pakken, maar ik denk niet dat we die voorsprong nog zullen afgeven. Play-off II is een straf in het Belgische voetbal. Play-off I zou een beloning zijn voor deze groep: we kunnen tegen de grote ploegen laten zien tot wat we in staat zijn." Waarna hij toch nog even zekerheid inbouwde. "In voetbal weet je natuurlijk nooit.Wie het verschil zag tussen donderdag en zondag, weet wat ik bedoel."

Zelf had Dury niet te veel teruggekeken naar die dramatische bekerwedstrijd tegen Genk. "Ik heb geleerd daar niet te lang bij te blijven stilstaan. Ik heb vrijdag nauwelijks met een woord gerept over die match, we hebben vooruitgekeken. Zaterdag hebben we de spelers een analyse van nauwelijks 12 minuten laten zien met fases uit die match."

Toch stelde ook Dury vast dat er een verschil van dag en nacht was tussen het Zulte Waregem van gisteren en dat van donderdag - ook bij Genk overigens. Een metamorfose die kon tellen. Zoekt u even mee naar de verschillen. Ondanks twee tegendoelpunten uit nauwelijks drie kansen stond zijn verdediging - in de beker was die even wankel als een Jengatoren - er deze keer wel. De Ceulaer, Buffel, Plet en Barda kregen dit keer niet de tijd om te draaien, laat staan een actie in te zetten. En ook op de middenstrook won Waregem de strijd: alle paslijnen van Hyland en Gorius werden deze keer wel netjes afgesneden. Franck Berrier heerste en verdeelde weer, in zijn rug bracht 'dravertje' Delaplace transpiratie en inspiratie - zou hij de 'missing link' zijn geweest? "Donderdag had ik hetzelfde plan", bekende Dury. "Toen is dat mislukt"

Genk kreeg aan de Gaverbeek gisteren geen poot aan de grond. Weggetikt door een sterkere tegenstander. Tien keer bedreigde Zulte Waregem voor rust Kristof Van Hout. Dat de thuisploeg daar slechts één doelpunt uit puurde - de gelijkmaker van Malanda, nadat Genk via een owngoal van Godeau op voorsprong was geklommen - mag een wonder heten. "Die gelijkmaker gaf ons vertrouwen."

Na rust kreeg Zulte een steuntje van ref Delferière, die in een drieste tackle van Koulibaly in de zestien (hij nam bal en Naessens mee) een strafschop zag, omgezet door Leye. Uitblinker Berrier zorgde voor het derde doelpunt. "Toch maakten we het onszelf nog moeilijk", zei Dury. "Na de applausvervanging van Berrier gingen we uit positie lopen en gaven we iets wat me mooi hadden opgebouwd toch bijna weg." En toch maakte die 3-2 van Hyland en de bijna opdoffer van Buffel er het feestje niet kleiner op. Zulte Waregem gaat met de borst vooruit naar play-off I.