Direct naar artikelinhoud

Federal Reserve grijpt in om lange rente te drukken

De Amerikaanse centrale bank (Fed) heeft aange-kondigd dat ze meer langlopende obligaties zal kopen. Ze wil op die manier de langetermijnrente drukken en de econo-mische groei stimuleren.

De Fed besliste dat hij de komende zes maanden voor 267 miljard dollar (210 miljard euro) langlopende obligaties zal kopen en voor eenzelfde bedrag kortlopende obligaties zal verkopen. De zogenaamde 'Operation Twist' wordt dus verlengd tot eind dit jaar, zoals algemeen verwacht.

De centrale bankiers vonden een ingreep nodig, omdat de Amerikaanse economie duidelijk afkoelt. "De groei van de werkgelegenheid is de jongste maanden vertraagd", zegt de toelichting van het rentebesluit. "De bestedingen van de gezinnen lijken te stijgen tegen een iets trager tempo dan eerder dit jaar."

Zoals verwacht opteerde de Fed niet voor een agressieve versoepeling van het monetair beleid, zoals een derde rondje geld drukken (QE3). De Fed bevestigt dat hij van plan is het nulrentebeleid tot minstens eind 2014 te handhaven. De basisrente van de Fed bedraagt 0 tot 0,25 procent sinds eind 2008.

Elf van de twaalf bestuurders stemden voor de extra aankoop van langlopende obligaties.

Munitie

Alles werd gisteravond bekendgemaakt op een persconferentie.

Opvallend is dat voorzitter Ben Bernanke daar toegaf dat de Fed soms te optimistisch was. Hij merkt op dat monetair beleid niet alles kan en dat steun voor de economie vanwege de regering welkom is. Hij vindt wel dat de Fed nog munitie heeft.

Bernanke had het ook over Europa. Hij stelde "dat het heel belangrijk is dat de eurozone bijeen blijft, en Europa heeft daar ook de intentie en de middelen toe". Verder had hij het over de steun die de Fed heeft verleend voor het voorzien van de nodige dollar-liquiditeit in Europa.

Bernanke maakte ook nog eens duidelijk dat de Fed geen Europese staatsobligaties zal kopen.

Onzekerheid

Toch blijft er onzekerheid heersen: "De Europese crisis remt de economische groei door achteruitgang in de handel, de effecten op financiële markten en de impact op de wereldwijde groei. Maar ook de Amerikaanse huizensector stelt teleur door een zwakker herstel. En tenslotte zijn er de besparingen door de plaatselijke overheden en de staten, en de onzekerheid over het begrotingsbeleid van de regering in Washington".

De persconferentie werd afgesloten met een duidelijke boodschap: "Als het verkeerd loopt, zijn de VS klaar om de eigen economie en banken te beschermen."