Direct naar artikelinhoud

Belgique Excentrique

Cadeautip voor onder de kerstboom: 'Belgique Excentrique', een nieuw salontafelboek dat u laat kennismaken met de interieurs van 18 creatieve Belgen. Als voorproefje de opmerkelijke habitat van Joévin Ortjens, interieurdesigner en antiquair in Brussel.

Het boek 'Belgique Excentrique' is verkrijgbaar vanaf 17 november, uitgeverij Luster, 240 p., 39,95 euro

Joévin Ortjens

Interieurdesigner en antiquair

"Ik hou van interieurs die een gedurfd statement maken. Ieder huis moet minstens één wansmakelijk object hebben. Dan komt alles tenminste tot leven. Ik ben allergisch voor woningen die te braaf, te beleefd of te doordacht zijn ingericht. Het zijn nietszeggende, dooie allemansvrienden."

Het mag duidelijk zijn: interieurinrichter Joévin Ortjens heeft een uitgesproken mening en smaak. In zijn excentrieke appartement in hartje Brussel hoef je niet naar een lijn te zoeken. "Het is mijn persoonlijke folie, mijn surreëel universum van tegenstrijdigheden. Neem dit appartement vooral niet te serieus: ik wil gewoon op reis gaan in mijn interieur. Van het Italië uit de jaren 50 over het Frankrijk van Napoleon naar de Hollywoodfilms van de jaren 30.

"Als je stukken combineert die ver genoeg van elkaar af liggen qua stijl, begint een interessante dialoog. Mijn Living Tower van Verner Panton is één grote hippietrip, de napoleontische zuil schreeuwt imperialisme, luxe en macht. Er zijn maar weinig stijlperiodes waar ik geen inspiratie in vind. Behalve dan art nouveau en haute epoque. Je voelt aan die zware middeleeuwse meubels dat het toen harde tijden waren. Ik kies liever stukken waar een zekere fun en verbeelding van afstralen."

Toen hij er introk, was zijn Brusselse appartement één groot kraakpand. Enkel het parket en de deuren konden behouden blijven. "We hebben alles in een donkergrijze tint geschilderd: een theatrale kleur waartegen de meest uiteenlopende stukken mooi uitkomen. Ik ben vooral 's avonds en in de winter veel thuis en daarom vond ik een cosy sfeer belangrijker dan veel daglicht. Dit appartement is als de perfecte wintermantel."

Dat Ortjens decorateur geworden is, is eerder toevallig zo gekomen. Tien jaar geleden begon hij zijn carrière als modestylist in de Parijse studio' s van Isabel Marant en haar man Jérôme Dreyfuss. Maar dat milieu lag hem niet. "Ik heb The Devil Wears Prada live meegemaakt. Zulke karakters bestaan echt in de modewereld."

Bij zijn terugkeer in Brussel belandde hij via zijn grootmoeder bij een antiquair op de Brusselse Zavel. Hij werkte drie jaar in de galerie en leerde al doende alle decoratieve stijlen van de laatste vierhonderd jaar kennen. Ortjens had al wat voorkennis dankzij zijn ouders, die in een groot herenhuis vol antiek woonden. "Al vanaf mijn elfde had ik, samen met mijn zus, een gigantisch eigen appartement in het huis. Om het in te richten, kocht ik in tweedehandszaken art-decomeubels, opblaasbare zetels, mariabeelden en andere kitsch. Die combineerde ik met erfstukken. Zo ontstond mijn eclectische stijl."

Ortjens vindt nu inspiratie bij interieurinrichters als Madeleine Castaing en Dorothy Draper, het toppunt van Amerikaanse kitsch. Ook de creaties van Fornasetti inspireren hem. Hij houdt van designers die, wars van alle trends en tijden, een compleet eigen universum opbouwen. "Maar de meest eigenzinnige designer blijft toch de natuur. Het is ongelofelijk wat voor prachtige vlinders, mineralen en planten die heeft voortgebracht."

Joévin Ortjens, interieurdesigner en antiquair, Blaesstraat 23-25, Brussel. www.joevinortjens.com