Direct naar artikelinhoud

Nog geen vonnis in zaak kinderlawaai

Voor het vredegerecht van Asse zijn de pleidooien gehouden in de zaak die omwonenden hebben aangespannen tegen de gemeentelijke buitenschoolse kinderopvang, de speelpleinwerking van de vzw Jeugdwerking en de scoutsgroep op de Boekfossite in Asse. De vrederechter houdt zijn vonnis in beraad.

De advocate van de buren vroeg de vrederechter maatregelen op te leggen om de geluidsoverlast te beperken, maar de rechter repliceerde dat er geen bewijzen werden aangevoerd om deze klachten hard te maken. De advocate vroeg deze bewijzen alsnog te mogen leveren, waarop de vrederechter suggereerde om de Vlaamse Gemeenschap te vragen geluidsmetingen uit te voeren. Daarvoor is het echter wachten op zijn vonnis of tussenvonnis.

De boze buren vragen onder meer dat het aantal kinderen dat buiten speelt beperkt wordt tot maximum vijftien, dat er een verbod wordt ingesteld om te spelen op minder dan 50 meter van de perceelgrenzen van de aanpalende woningen, en dat er geen avond- en weekendactiviteiten meer toegelaten worden. Bij overtredingen willen ze dwangsommen.

Ingaan op deze eisen zou volgens Jeroen Lison, de advocaat van het gemeentebestuur, een serieuze beknotting betekenen van de activiteiten van dit speelterrein. Momenteel maken honderden gezinnen gebruik van de buitenschoolse kinderopvang Spinibo en de speelpleinwerking. Elk weekend doen bovendien nog eens tweehonderd kinderen mee aan de activiteiten van de Scouts en Gidsen.

Zondag betoogden in Asse nog ongeveer 1.500 mensen voor meer vrije speelruimte voor kinderen.