Direct naar artikelinhoud

Blanke baby's zijn het traagst, wiegen moet links

Dat de vorm van een zwangere buik verraadt of er een jongen dan wel een meisje inzit, is onzin. Kijk naar de borsten, die geven veel meer prijs. In het nieuwe boek 'Hoe meer chocola, hoe zoeter je baby?' onderscheidt biologe Jena Pincott fabel en feit en onderbouwt ze opmerkelijke vaststellingen wetenschappelijk.

Veel seks vermindert kans op miskraam

Het risico wordt niet nul en vanzelfsprekend sluit seks niet alle oorzaken van een miskraam uit, maar frequente vrijpartijen helpen wel tegen zwangerschapsvergiftiging. Die aandoening kan nefast zijn voor de baby en een late miskraam veroorzaken. Dat veelvuldig van bil gaan, helpt, zit zo: bij seks wordt het lichaam van de vrouw blootgesteld aan proteïnen en hormonen in het sperma van de man. Als die cocktail relatief onbekend is voor haar immuunsysteem kan het de placenta aanvallen met als gevolg zwangerschapsvergiftiging. Kent het lichaam de mix, dan gebeurt er niks.

Uit een studie aan de universiteit van Cambridge is bijgevolg ook gebleken dat zwangere vrouwen die nog maar kort samen zijn met hun partner (vier maanden versus meer dan een jaar) twaalf keer meer kans hebben op zwangerschapsvergiftiging. Idem voor vrouwen die vreemdgaan tijdens de zwangerschap of die tot kort voor de bevruchting met condoom vrijden.

Magere mama's hebben meer kans op een meisje

Moeders met een laag gewicht (voor de zwangerschap althans) hebben meer kans op een dochter. Dat heet het Trivers-Willard effect, genoemd naar wiskundige Dan Willard en evolutionair Robert Trivers. Een studie uit Oxford toonde aan dat vrouwen die veel calorieën verorberden in 56 procent van de gevallen een zoon baarden. Bij de groep met een beperkt dieet was dat 45 procent. Een Italiaanse studie bij 10.000 moeders toonde een statistisch significant verband tussen het hebben van dochters en een gewicht van minder dan 54 kilo.

De theorie hangt samen met de vaststelling dat vrouwen in rijkere milieus vaker zonen hebben. Bij miljardairsvrouwen is de kans op een jongen 60 procent, zo blijkt uit een onderzoek op basis van de Forbeslijst uit 2008. Een definitieve verklaring is er niet, maar de meeste wetenschappers gaan ervan uit dat 'ondervoede' baarmoeders een minder geschikte omgeving zijn voor de, sowieso zwakkere, mannelijke embryo's.

Doe uw kleinkind een plezier en eet gezond

Nederland kende in 1944-'45 een hongerwinter. Dat had zo zijn effect op de kinderen die negen maanden later ter wereld kwamen: ze bleken, eens volwassen, een groter risico op obesitas, diabetes en aderverkalking te hebben. Dat is, zo menen wetenschappers, logisch: de genen passen zich - onterecht - aan omdat ze vermoeden dat er in de toekomst ook maar weinig te eten zal zijn.

Verrassender is dat ook kleinkinderen een effect voelen van het eetpatroon van oma. Oma's die om welke reden dan ook tijdens hun zwangerschap weinig gegeten hebben, krijgen kleinkinderen met een lager geboortegewicht. Bovendien zijn die, eens volgroeid, ook kleiner dan gemiddeld. De vaststelling is er, de verklaring nog niet.

Een Zweeds onderzoek heeft inmiddels echter ook aangetoond dat opa's eten een invloed speelt: kleinzonen van opa's die als prepuber dik waren, hebben een lagere levensverwachting.

Kijk naar de borsten

Er is een oud bakerpraatje dat zegt dat je aan de vorm van de buik kan afleiden of er een zoon of een dochter op komst is. Vrouwen die hoog en 'naar voren' dragen, zouden een jongen verwachten. Moeders in spe die 'rond' dragen, mogen een dochter verwelkomen. Dat is onzin. Hoog of laag hangt samen met je buikspieren. De eerste categorie (die met de 'mooie' buik) heeft sterkere spieren dan de andere.

Maar richt je blik wat hoger: de borsten vertellen immers meer. Wie een meisje verwacht, ziet haar borsten meer groeien. Borsten nemen bij een meisjeszwangerschap gemiddeld 8 centimeter in omvang toe, bij een jongen is dat 6,3 centimeter.

Wie bevalt het eerst?

Wie pas zwanger is, krijgt een datum van de dokter. De datum waar je naartoe leeft, ook al weet je dat de kans dat je baby effectief op die dag geboren zal worden, slechts vier procent is. Wat blijkt? Als je blank bent, is de kans dat je overtijd gaat, vele malen groter dan bij een andere huidskleur. Blanke baby's zijn het sloomst, Aziatische en Afrikaanse een stuk sneller.

Dat blijkt uit een analyse van 122.000 Londense zwangerschappen. Afrikaanse en Aziatische vrouwen hebben in vergelijking met Europese vrouwen eenderde meer kans op een vroege bevalling. Hun zwangerschappen duren gemiddeld ook maar 39 weken. De vroeggeboortes zijn niet schadelijk: blanke baby's hebben echt meer tijd nodig, donkere baby's ontwikkelen sneller. De wetenschappers halen als verklaring het bekken van de moeders aan. Dat van blanke moeders is het breedst en de natuur zou het zo geregeld hebben dat baby's van moeders met een smaller bekken ietsje sneller groeien. Ook na de geboorte zijn blanke baby's het traagst: ze leren minder snel lopen en hun motoriek vordert minder snel.

Het belang van links wiegen

Onderzoekers die zien hoe een kersverse moeder haar kind in de armen neemt, kunnen redelijk accuraat voorspellen wie het grootste risico op een postnatale depressie heeft. Moeders, vaders, en familie hebben van nature de neiging om een baby op de linkerarm te nemen, ook al zijn ze rechtshandig. Depressieve of gestreste moeders onderdrukken die neiging en nemen hun kind vaak rechts vast. Er zijn wetenschappers die zeggen dat de baby links leggen te maken heeft met de aanwezigheid van de hartslag, maar een andere theorie vertrekt vanuit het belang van de linkerhelft van het gezicht: die toont meer emoties. Wie een kind links houdt, ziet meer van de linkerkant van het gezicht. Door het op de rechterarm te nemen, sluit je de minder zichtbare emoties van de baby buiten.

Hoe meer chocola, hoe zoeter je baby? van Jena Pincott is uitgegeven bij Maven Publishing en kost 20 euro