Direct naar artikelinhoud

VS ontkennen 'drone' kwijtgeraakt te zijn in luchtruim boven Iran

De Verenigde Staten hebben dinsdag ontkend dat in het gebied van de Perzische Golf een Amerikaans onbemand luchtvaarttuig - een zogenoemde 'drone' - wordt vermist.

De ontkenning volgde op het Iraanse bericht dat de Revolutionaire Garde een onbemand Amerikaans verkenningstoestel in handen heeft gekregen.

Volgens de Iraanse staatstelevisie heeft de luchtverdediging van de garde een toestel van het type ScanEagle binnen het Iraanse luchtruim onderschept. Daarbij werden beelden getoond van een drone, die onbeschadigd leek.

Mogelijk gaat het om een toestel dat eerder uit zee is gevist. Een zegsman van de Amerikaanse Vijfde Vloot erkende dat in het verleden ScanEagles in zee terecht zijn gekomen, maar zei dat dit de laatste tijd niet is gebeurd. Hij zei dat de Amerikanen alleen in internationaal luchtruim opereren. Ook andere landen in het Golfgebied, waaronder de Verenigde Arabische Emiraten, beschikken over ScanEagles.

Iran claimde vorig jaar ook een spionagetoestel van de CIA naar de grond te hebben gehaald. Het kreeg een RQ-170 Sentinel vrijwel onbeschadigd in handen. Dat toestel is van 'stealth-technologie' voorzien, technologie die het toestel en zijn inzittenden minder makkelijk opspoorbaar moet maken voor de vijand. Washington vroeg tevergeefs om teruggave.

Vorige maand nam Iran boven de Golf nog een Amerikaanse drone van het type Predator onder vuur. Volgens Iran schond het toestel zijn luchtruim. Dit incident verhoogde de spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran. Tegen Iran zijn internationale sancties afgekondigd vanwege zijn verdachte nucleaire activiteiten.