Direct naar artikelinhoud

Zusters blijven ook na pleidooi Marchal bereid om Martin op te vangen

Paul Marchal, vader van de vermoorde An, was ervan overtuigd dat hij de kloosterzusters van Malonne had overtuigd om Michelle Martin toch niet op te vangen. Maar al gauw volgde de ontnuchtering. 'De zusters blijven bereid om Martin onderdak te bieden.'

Paul Marchal en zijn vrouw Betty brachten gistermiddag een bezoek van bijna twee uur aan de arme klaren in Malonne. De kloosterzusters bevinden zich in het oog van de storm sinds hun beslissing om Michelle Martin onderdak te verlenen na haar vervroegde vrijlating. Ondanks talloze protesten hielden de elf zusters vol dat het hun christelijke plicht was om de ex-vrouw van Marc Dutroux op te vangen.

Na zijn gesprek in het klooster kreeg Marchal naar eigen zeggen weer hoop. "Moeder-overste Christine heeft ons verzekerd dat er opnieuw gestemd zal worden over de komst van Michelle Martin naar het klooster. Haar eigen mening kon ze nog niet kwijt voor ze met de andere zusters had gesproken, maar de ommekeer bleek duidelijk uit haar mimiek. Waarom zou ze zeggen dat ze opnieuw zouden stemmen, als ze niet van gedacht veranderd was?"

Maar nog geen vier uur later benadrukte Tommy Scholtes, woordvoerder van bisschoppenconferentie, dat de arme klaren bereid blijven om Michelle Martin op te vangen. "Ik had hen meteen om opheldering gevraagd", zegt Scholtes. "Ze hebben mij om 20 uur teruggemaild en gezegd dat ze zich aan het persbericht van 31 juli houden, waarin ze zeggen Martin te zullen opvangen." Daarin verbinden de arme klaren zich aan de opvang van Martin, op voorwaarde dat ze vooruitgegaan is en uitzicht heeft op een herintegratie zonder risico op recidive.

Marchal begrijpt er niets meer van, zegt hij. "Moeder-overste zei me dat de stemming niet voor vandaag of morgen zou zijn, dus hopelijk gaan ze er toch nog mee door. Het is allemaal heel duister. Plots krijg ik moeder-overste ook niet meer aan de lijn. Het lijkt er sterk op dat ze onder druk worden gezet door de bisschoppen om Martin toch op te vangen. Ik ga dit tot de bodem uitspitten."

Dezelfde indruk leeft bij Jean Lambrecks, vader van het vermoorde meisje Eefje. "Ik heb een vermoeden dat er meer achter zit: druk van hogerhand. Ik heb brieven gestuurd naar de bisschoppen en naar Mechelen, maar nog geen antwoord ontvangen. Alleen van de begijntjes uit Genk: die begrijpen niet dat de zusters zover gaan om Michelle Martin op te vangen."

Volgens Marchal kregen de zusters "heel eenzijdige informatie over Martin". "Ze denken dat ze een schaapje is. Ik heb uitgelegd dat er onder die schaapsvacht een wolf schuilt en in detail verteld hoe mijn dochter vermoord en begraven is. Ik had zelfs een fotoalbum van An mee. Moeder-overste ging eerst snel in de verdediging, maar ik voelde dat naarmate het gesprek vorderde het medeleven naar onze kant omboog. Ze wisten niet dat ze als psychopate en recidiviste is bestempeld, ze hebben naar eigen zeggen geen inzage in het dossier."

Zowel Lambrecks als Marchal blijven hopen dat de arme klaren op hun beslissing zullen terugkomen. Als de zusters alsnog zouden weigeren om Martin op te vangen, dan heeft dat grote gevolgen voor haar voorwaardelijke vrijlating. "In dat geval valt haar hele reclasseringsplan eigenlijk in duigen. De zusters hebben de vrije keuze", legt Freddy Pieters, voorzitter van de Brusselse strafuitvoeringsrechtbank uit. "Als de kloosterzusters zich terugtrekken kan de procureur een speciale procedure opstarten die kan leiden tot een 'wijzigend vonnis'. Dan is het eigenlijk terug naar af."

Op dit moment verblijft Martin nog in de gevangenis, vermits het parket-generaal beroep heeft aangetekend tegen haar voorwaardelijke vrijlating. Het Hof van Cassatie moet zich nog over dit beroep uitspreken.