Direct naar artikelinhoud

Allereerste fotoshoot Marilyn Monroe onder de hamer

Op haar 19de, in 1946, poseerde de toen nog nobele onbekende Marilyn Monroe voor de camera van fotograaf Joseph Jasgur. Het zou haar eerste fotoshoot worden. De foto's én de auteursrechten ervan gaan in december onder de hamer. Dat zowel de foto's als de rechten verkocht worden, is vrij uitzonderlijk en zal de waarde van de collectie gevoelig opdrijven.

Het nieuws komt er na de beslissing van een faillissementsrechter in Florida dat de foto's geveild kunnen worden. Met de opbrengst moeten de schulden van de fotograaf, die in 2009 stierf, betaald worden. De collectie bevat ook Monroes modellencontracten. Daarop loog ze over haar leeftijd. Ze gaf aan ouder dan 21 te zijn. In de tijd dat de foto's genomen werden, was Monroe nog gewoon Norma Jeane Dougherty. Jasgur was ingehuurd door het modellenbureau Blue Book om haar te portretteren.

De foto's en de rechten worden in het kader van de veiling Icons & Idols van 2 tot 4 december geveild door het huis Julien's Auction in Beverly Hills. Volgens Darren Julien, het hoofd van het veilinghuis, doet de toekomstige nieuwe eigenaar sowieso een gouden zaak. "Hij heeft de copyrights in handen en zal de beelden dus kunnen verkopen en distribueren." Volgens de man zaten de foto's 20 jaar lang in een kluis in de rechtbank en zijn ze nog nooit op grote schaal verspreid.

Er een waarde opplakken, doet hij liever niet, maar uiteraard drijft hij die met zijn uitspraken graag een tikje op. "Het gaat om een zeldzame collectie die niet alleen voor verzamelaars interessant is. Omdat ze uit haar vroegste carrièrejaren stammen, zijn de foto's wellicht de meest significante beelden die van Monroe bestaan."