Direct naar artikelinhoud

Druk op Spanje stijgt na oplopende rente

De druk op Madrid om aan te kloppen bij de ECB en de Europese noodfondsen stijgt. Zowel Duitsland als de Europese Commissie dringen erop aan dat het land beroep doet op het obligatie-opkoopplan van Mario Draghi.

ECB-voorzitter Draghi wil obligaties van zuiderse landen opkopen om zo de rente onder controle te houden.

Spanje houdt echter die boot af. Premier Mariano Rajoy verklaarde eerder dat hij ten vroegste in oktober een dergelijke beslissing wil nemen. Hij probeert op die manier te vermijden dat er bijkomende voorwaarden worden opgelegd, bovenop de eisen die al in het plan voor steun aan de banken staan.

Maar volgens Luc Coene, gouverneur van de Belgische nationale bank, zal Spanje niet anders kunnen dan toch beroep te doen op de ECB, omdat de rente anders weer te veel zal oplopen. Gisteren steeg die opnieuw tot boven de 6 procent, voor het eerst sinds Draghi op 7 september zijn obligatie-opkoopplan (OMT) toelichtte.

Op 25 juli piekte de rente op 7,75 procent, een dag later benadrukte Draghi dat hij er 'alles aan zou doen' om de muntunie te redden.

Coene benadrukt dat "als Spanje niet om hulp vraagt en zich niet onderwerpt aan de voorwaarden die daarbij gesteld worden, dan gaan we geen obligaties opkopen". Bovendien, voegde hij eraan toe, "kunnen de inkopen van de ene dag op de andere stopgezet worden als de ECB vindt dat een land zich niet voldoende houdt aan de regels".

Omdat de ECB de obligaties wil aankopen tegen marktprijs kan de instelling ze ook opnieuw verkopen - en desnoods een verlies slikken - wanneer ze dat wenst.

De Belgische gouverneur voegde eraan toe dat er binnen de ECB nog heel wat aarzeling bestaat over het obligatieplan, uit schrik dat het de overheden niet stimuleert om hun uitgaven onder controle te houden. De enige reden waarom het plan bestaat is om de landen in problemen meer tijd te geven om structurele maatregelen te nemen.

Intussen komt opnieuw slecht nieuws uit Spanje. Het aandeel probleemkredieten van de Spaanse banken heeft in juli het hoogste peil in vijftig jaar bereikt. Bijna een tiende van de hypotheken wordt als riskant beschouwd, blijkt uit cijfers van de Spaanse centrale bank.

De probleemkredieten, voornamelijk woonkredieten waarvan de terugbetaling onwaarschijnlijk is, hebben een aandeel van 9,86 procent van het totaal aantal kredieten bereikt. Het gaat om 169,3 miljard euro.

Het cijfer illustreert de penibele toestand waarin de Spaanse financiële sector zit. Dat verontrust ook de beleggers en de Europese partners van het land. De eurozone beloofde in juni tot 100 miljard euro voor de Spaanse banken.