Direct naar artikelinhoud

Toparchitecten bouwen verrassend betaalbare vakantievilla's dit zijn geen luchtkastelen

Op vakantie in een ruime villa, ontworpen door een toparchitect, voor een haalbare prijs? Het bestaat. Trek naar Engeland, Frankrijk, Australië of de Verenigde Staten en geniet er van de kust, het landschap en een schitterend huis.

Wat kies je op vakantie? Een kleine hotelkamer in een interessant ontworpen designhotel, of een ruime vakantievilla waar de eigenaar duidelijk niet wakker ligt van architectuur? Vaak een dilemma, maar het kan ook anders. Privépersonen en organisaties bieden steeds meer opmerkelijke vakantiehuizen aan, ontworpen door bekende architecten en met slimme en hoogwaardige designmeubelen en -accenten in het interieur. Het mooiste voorbeeld is de Britse organisatie Living Architecture, die een tweetal jaar geleden enkele grote architecten uitnodigde om ze op een handvol verschillende locaties in Groot-Brittannië hun ding te laten doen. Deze vakantiehuizen van onder andere het gerenommeerde architectenbureau MVRDV uit Nederland, Peter Zumthor uit Zwitserland en Nord Architecture uit Londen zijn vanaf nu te huur en, niet onbelangrijk, ze zijn vrij betaalbaar.

Er staan huizen in Devon, Norfolk en Suffolk en zelfs langs de Britse kust met zicht op zee. Schrijver Alain de Botton is het brein achter dit project. Hij kwam op het idee toen hij The Architecture of Happiness aan het schrijven was en nadacht over het feit dat de kwaliteit van je omgeving een impact heeft op je geluksgevoel.

De bedoeling van Living Architecture is dat er elk jaar een vakantiehuis bijkomt, telkens van een andere, bekende architect. Zo is er volgend jaar The Secular Retreat in Zuid-Devon, van de hand van Peter Zumthor. Toegankelijk is dit project absoluut: prijzen beginnen aan ongeveer 25 euro per persoon, per nacht. Daar kan geen enkel designhotel mee concurreren.

Een van de paradepaardjes van het Britse Living Architecture is de Balancing Barn van MVRDV: een staaltje uitzonderlijke architectuur dat letterlijk en figuurlijk in het landschap verdwijnt, een huis dat voor 50 procent in de lucht hangt. De locatie is Thorington, gelegen langs de Heritage Coast in Suffolk. De Balancing Barn is maar liefst 30 meter lang en heeft vier kamers met dubbel bed, elk met eigen badkamer.

Alle slaapkamers hebben kamerhoge ramen die openschuiven, allemaal met een markante, glazen vloer.

Het gehele huis voor vier nachten huren kan vanaf ongeveer 860 euro. Check de websites voor promoties.

Niet alleen de architectuur, maar ook de locatie is spectaculair: gelegen in de enige woestijn van het Verenigd Koninkrijk, in Dungeness in Kent. Het huis is een eenvoudige, monumentale zwarte constructie, met traditionele dakpannen in teer. De plaats? Een verlaten strand met enkele vissershuisjes, twee lichttorens en de terminus van een kusttrein. Er zijn vier dubbele kamers en een enorme living met een grote open haard voor tijdens koude winteravonden.

The Shingle House heeft een eigen badhuisje met een zwart, gepolijst bad dat uitkijkt over het landschap.

Het complete huis voor vier nachten kan vanaf ongeveer 650 euro.

Noorse architecten maakten een complexe interpretatie van een typisch Engels kusthuisje in Thorpeness, Suffolk. Het dak is gemaakt uit een licht oranje, stalen legering die het steeds veranderende kleurenspel van zee en lucht weerspiegelt. Er zijn vijf slaapkamers met geïntegreerd bad, zodat je al badend naar de Noordzee en over de weide kunt kijken.

Er is zowel een dakterras als een terras beneden, veilig afgeschermd door de omringende duinen.

Voor vier nachten huur je The Dune House voor ongeveer 840 euro voor negen personen.

De Australische architect Rick Bzowy spendeerde 1,6 miljoen euro aan dit vakantiehuis. Het staat op een stuk grond van 17 hectare, langs de oostkust van Tasmanië. De villa balanceert over het wilde landschap van dit Australische eiland. In de gevulde koelkast vind je lokaal gevangen oesters, mosselen, spek, eitjes, verse yoghurt. Ook aanwezig: verrekijker, deftige espressomachine, en designklassiekers.

De buitenkeuken heeft een BBQ én vergezichten over Oyster Bay.

Voor 560 euro per nacht slaap je hier met vier personen, fantastische, verse etenswaren en drank inbegrepen. En Rick komt desnoods zelf voor je koken (of dj'en) zonder meerprijs.

Wat dacht je van slapen in een gouden mirage te midden van de woestijn in natuurpark Joshua Tree, Californië? Spiegelende, gouden plafonds en muren, betonnen, hartvormige figuren, verwrongen staal en dit alles te midden van een van 's werelds meest extreme landschappen. Acido Dorado vertaalt dan ook in 'gouden acid' en hier logeren is meer dan een gewone trip, dat is zeker.

De woonkamer wordt omringd door ijzeren frames die open kunnen om de woestijn binnen te laten.

Rosa Muerte, voor twee personen, vanaf ongeveer 1.220 euro voor een week. Acido Dorado, voor vier personen, vanaf ongeveer 300 euro per nacht.

In de regio Tarn-et-Garonne in het zuidwesten van Frankrijk bouwde de Britse architecte Vicky Thornton Petit Bayle, een constructie van lokale materialen en veel glas. Aan het ecologische aspect werd ook gedacht: een groen dak, zonnepanelen voor warm water, het opvangen van regenwater voor irrigatie en voor in de badkamer, en een systeem voor natuurlijke ventilatie. Er zijn drie dubbele slaapkamers met badkamer, en er is een zwembad dat over de vallei uitkijkt.

Het spectaculaire frame dat als terras dient, zorgt voor eindeloze vista's over het Tarn-et-Garonnegebied.

Vanaf ongeveer 460 euro voor een week.

Het Palmer House in Michigan is een typisch voorbeeld van de organische architectuur van de wereldberoemde Wright. Het heeft drie slaapkamers, twee badkamers, een theehuisje en wordt omringd door bijna 1 hectare woud. In Wisconsin staat the Schwartz House, door de architect zelf 'Still Bend' gedoopt. En in Ohio is er nog het Riverrock huis, ook het Penfield House (foto) genoemd. Het is eigendom van een non-profitorganisatie die de ideeën van Wright wil overdragen.

Al deze huurhuizen zijn een schoolvoorbeeld van Wrights middle-classstijl. Eenvoudig, puur en uit natuurlijke materialen zodat ze nog steeds tijdloos zijn.

Palmer House vanaf zo'n 250 euro per nacht voor zes gasten, het Penfield House vanaf zo'n 200 euro per nacht voor vijf gasten, The Schwartz House vanaf zo'n 215 euro per nacht voor zes gasten.