Direct naar artikelinhoud

PlayStation klaar voor comeback

Door de iets te dure en veel te late lancering in 2007 werd de PlayStation 3 de slippendrager van de spelconsolemarkt. Maar dankzij de duurzame kwaliteit van de interne hardware en één blockbustertitel per jaar klom de console ondertussen uit het dal. Met avonturengame Uncharted 3: Drake's Deception, zijn grote titel voor dit jaar, wil de Japanse fabrikant opnieuw terrein veroveren op zijn twee concurrenten.

Wilde schietpartijen, flukse acrobatie, nooit aflatende actie en een onvermijdelijke, blonde love interest: Uncharted 3: Drake's Deception, Sony's deze week gelanceerde videogame die uitsluitend op de PlayStation 3-console draait, heeft ongeveer dezelfde vibe als avonturenfilm Raiders of the Lost Ark in de vroege jaren tachtig. Het is het soort game waarin het hoofdpersonage, avonturier Nathan Drake (volgens de mythologie van de game een verre nazaat van ontdekkingsreiziger Sir Francis Drake), in één scène van een schamele tien minuten een schietpartij veroorzaakt op een militair vliegveld, vanuit een rijdende jeep in een opstijgend vliegtuig springt via het dichtklappende landingsgestel, in dat tuig slaags geraakt met een van zijn vijanden en uiteindelijk, hoog in de lucht en bengelend aan een sliert van in netten vastgesjorde jeeps en containers met proviand, weer aan boord moet zien te klauteren.

Cinema

Wat de game ook gemeen heeft met avonturenfilms à la Raiders, zijn de talloze exotische locaties waar het hoofdpersonage terechtkomt, zoals in het ruim van een tanker op volle zee en de Rub al Khali-woestijn. "We hebben een uitgebreide collectie pulp- en avonturenromans uit de jaren twintig en dertig liggen, en bekijken ook heel wat films uit die tijd", zegt Justin Richmond, de 'regisseur' van de game. "Die vormden, samen met de literatuur van T.H. Lawrence, de belangrijkste bronnen toen we de game ontwierpen. We hebben geen superheld in de hoofdrol: het is een kwetsbare everyman, die gedreven wordt door zijn drang naar avontuur, en er ook door in de problemen komt."

Sony gaf Naughty Dog, de in Los Angeles gevestigde gamestudio achter de Uncharted-reeks, dan ook alle middelen om er een Hollywoodervaring van te maken. "Uncharted 3 is het beste voorbeeld tot nu toe van hoe de grens tussen games en cinema-entertainment aan het vervagen is", oreerde Jim Ryan, algemeen directeur bij de Europese vestiging van Sony PlayStation, tijdens de voorstelling van de najaarsline-up van de consolemaker. Een line-up waarover hij verder bitter snel uitverteld was. Maar Sony lanceert al enkele jaren maar één multimiljoenenklepper per jaar. Vorig jaar was dat God of War III, waarvan meer dan 4 miljoen exemplaren verkocht werden. En dit jaar is het dus de beurt aan Uncharted 3, dat ook al geen kwade antecedenten heeft: van voorganger Uncharted 2: Among Thieves werden in 2009 liefst 4,87 miljoen exemplaren verkocht, goed voor een opbrengst van zo'n 290 miljoen euro. Het is de game die in zekere zin de rest van het jaar goedmaakt: andere spellen die Sony dit najaar uitbracht, zoals de schietgame Resistance 3 en het platformspelletje Ratchet & Clank: All 4 One, haalden een verkoopcijfer van respectievelijk 530.000 en 100.000 exemplaren.

Eén in België

De PlayStation 3 doet het overigens lang zo slecht niet. Het toestel is nog altijd derde op de wereldwijde spelconsolemarkt, maar zijn achterstand ten opzichte van de tweede is ondertussen erg klein: Microsofts Xbox 360 zit nu aan 57 miljoen verkochte toestellen over de hele wereld, de PlayStation 3 heeft er 54 miljoen. Nintendo's Wii blijft, met 88 miljoen verkochte exemplaren, nog altijd de marktleider, maar die begint de PlayStation 3 bij te benen: tijdens de week van 21 oktober, de recentste die werd opgemeten door het Amerikaanse marktstudiebureau VGChartz, stond de PlayStation 3 bovenaan met 245.000 verkochte toestellen, met de Xbox 360 op 195.000 stuks en de Wii op 134.000 exemplaren. In Europa is de PlayStation 3 zelfs de tweede best verkopende console, en in België is ze - met ondertussen ongeveer een half miljoen verkochte exemplaren - de nummer één. "We zijn uit de negatieve spiraal", zegt Ronny Hoekman, marketingdirecteur bij PlayStation Benelux.

Of Uncharted 3 de verkoop van de console nog een extra zetje zal geven, valt uiteraard nog af te wachten, maar de PlayStation 3 heeft veel meer troeven in handen. De belangrijkste daarvan is de interne hardware, die in verscheidene opzichten veel krachtiger is dan die in de Xbox 360, en die die van Nintendo's Wii zelfs met kilometers voorsprong achter zich laat. Sony's console draait ook videogames op Blu-rayschijven, en de opslagcapaciteit daarvan is absoluut noodzakelijk om recente topgames nog op één schijf te krijgen. De Xbox 360-versies van recente games als L.A. Noire en Battlefield 3 komen op twee of meer dvd's, waardoor de speler meerdere keren moet opstaan uit zijn luie stoel om het schijfje te verwisselen.

Terwijl Nintendo vier jaar na de lancering van zijn Wii al een opvolger in de maak heeft (de volgend jaar verwachte Wii U) en Microsoft volgens analisten ook niet lang meer kan wachten om een nieuwe console te lanceren, pinde Sony in 2006 de levensduur van zijn PlayStation 3 vast op tien jaar. Net als de PlayStation 2, overigens, die ondertussen al twaalf jaar in de winkelrekken staat en waarvan de productie - met meer dan 150 miljoen verkochte exemplaren op de teller - nog altijd niet werd stopgezet.