Direct naar artikelinhoud

Klein beetje oorlog in Ieper

Het is een klein beetje oorlog tussen het stadsbestuur van Ieper en de re-enactors die de Groote Oorlog willen herdenken met het naspelen van veldslagen. 'Die gruwel kan je niet naspelen. Het getuigt werkelijk van geen respect voor de mensen die hier het leven lieten.'

"Laat het me duidelijk stellen: re-enacting is géén element van de herdenking", zegt Iepers burgemeester Jan Durnez (CD&V). Jef Verschoore, schepen bevoegd voor de herdenking van een eeuw Grote Oorlog, geeft zijn partijgenoot gelijk: "Op zich hebben wij niets tegen re-enacting. Iedereen doet in zijn privéleven wat hij wil. Maar dat er nu voortdurend wordt gedaan alsof re-enacting noodzakelijk is voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog: wij vinden dat totaal niet. Integendeel."

In Ieper hekelen ze het feit dat er nu bij hoogdringendheid een Koninklijk Besluit komt dat het tijdelijk bezit en gebruik van historische wapens door buitenlanders mogelijk maakt. "Alle wapens die wij in Ieper tentoonstellen zijn wettelijk gekeurd en doorstaan alle verplichtingen. Waarom zetten de ministers nu voor die toneelspelers zomaar de poort open? Dat is unfair tegenover de musea", meent Verschoore.

Volgens burgemeester Jan Durnez liggen er momenteel geen vragen op tafel van re-enactors. "Mondeling hebben er wel enkelen bij mij geïnformeerd. Ik heb hun vragen onmiddellijk afgeblokt", verduidelijkt schepen Verschoore. "Touroperators hebben ons ook ooit aangeboden toneeltjes op te voeren voor de toeristen. Ook dat hebben we geweigerd."

Voor de vrede

En dan maakt Verschoore zich kwaad. "Hoe willen ze dat overigens naspelen? De soldaten ploeterden hier tot aan hun knieën door de modder. Re-enactors spelen de oorlog na op een droge weide. Ik durf er zelfs geld op te verwedden dat hun spektakel niet doorgaat als het regent. Dat allemaal getuigt van weinig respect voor de slachtoffers en hun nabestaanden."

Marc Van Riet, lid van de re-enactinggroep Fort Liezele en spreekbuis van de sector, betreurt de houding van Ieper. "Ze hebben een beeld dat niet klopt. Dat is spijtig, maar we respecteren hun mening."

Hij zegt dat hun activiteiten wel historische waarde hebben en dat ze al maanden opdrachten weigeren omdat het hele jaar al is volgeboekt.

"Ik heb er geen probleem mee dat ze dat her en der brengen", verrast de burgemeester. "Ik zag zo'n groep re-enactors ooit aan het werk in Wervik. Ze toonden hoe ze leefden in een Romeins kamp. En ja, sommigen deden dat goed. Maar ons punt is: laat ons heel sereen zijn met wat te maken heeft met de Eerste Wereldoorlog."

Schepen Verschoore knikt: "Laat ze elders maar tonen hoe ze vroeger koffie dronken." En dan herpakt de schepen zich: "Wij willen geen oorlog met de re-enactors. Wij zijn voor de vrede."