Direct naar artikelinhoud

Stoelendans in Europese Commissie lijkt onvermijdelijk

De leiders van de drie grootste fracties in het Europees Parlement overwegen de nieuwe Commissievoorzitter, Jean-Claude Juncker, een stoelendans voor te stellen. Een aantal kandidaat-commissarissen wordt namelijk niet gedragen door het halfrond.

Liberaal fractievoorzitter Guy Verhofstadt (ALDE) bracht gisteren zijn collega's van de christendemocratische Europese Volkspartij (EVP) - Manfred Weber - en de Socialisten & Democraten (S&D) - Gianni Pittella - in zijn kantoor rond de tafel voor crisisoverleg.

Doel: een oplossing zoeken voor de hoogoplopende spanningen binnen hun 'grote coalitie', nadat een aantal kandidaat-commissarissen een 'herexamen' kreeg. Zij voldeden niet bij hun verplichte hoorzitting in het Europees Parlement.

De coalitiepartners beschuldigden elkaar er openlijk van sommige kandidaten bewust een onvoldoende te hebben gegeven, uit 'wraak' voor de kritische aanvallen op 'hun' kandidaat. Tegelijk werd wel erkend dat sommigen werkelijk onder de lat sprongen.

Nu is er volgens onze bronnen een compromis in de maak dat tot een stoelendans zal leiden. Juncker zou van de fractievoorzitters het advies krijgen kandidaten met onvoldoende dossierkennis een lichtere portefeuille toe te wijzen, een bevoegdheid te ontnemen, of desnoods te vervangen door een betere kandidaat.

Alvast voor de Hongaar Tibor Navracsics (Cultuur, Onderwijs, Jeugd en Burgerschap) moet een oplossing worden gezocht, nadat hij gisteravond van de parlementscommissie Cultuur ook na zijn herexamen ongeschikt werd bevonden voor zijn bevoegdheden.

Valse start

Ook de Sloveense vicevoorzitterskandidate Alenka Bratusek (Energie-unie) zit in een schietstoel na een afgang gisteren tijdens haar hoorzitting. Haar dossierkennis bleek ondermaats.

De fractievoorzitters hakken pas donderdag de knoop door. Vandaag nog vindt het 'mondeling herexamen' plaats van de Brit Jonathan Hill (Financiële Diensten), onder vuur voor zijn dossierkennis en al te nauwe banden met de City.

Ook zijn de evaluaties bezig van het schriftelijk herexamen van de Fransman Pierre Moscovici (Begroting) en de Tsjechische Vera Jourova (Justitie). Het lot van de Spanjaard Miguel Arias Cañete (Energie/Klimaat), omstreden door belangenvermenging, is eveneens onduidelijk. Hoe dan ook is nu al duidelijk dat de Commissie-Juncker een valse start nam.