Direct naar artikelinhoud

Communistischepartij in China 'moet afslanken'

China's communistische partij moet drastisch afslanken om aan het lot van de Sovjet-Unie te ontkomen, schrijft een professor in partijblad de Volkstribune. Met meer dan 80 miljoen leden is de partij nu veruit de grootste politieke organisatie ter wereld.

Om die enorme kolos weer enigszins efficiënt te krijgen dienen zo'n 30 miljoen leden hun partijkaart in te leveren, aldus de wetenschapper. Dat idee wekt mogelijk grote interesse bij de nieuwe partijbaas en president Xi Jinping. Sinds zijn aantreden waarschuwt hij dat de partij instort door interne corruptie. Om de banden met het volk alsnog aan te halen voert hij nu de zwaarste anticorruptiecampagne sinds mensenheugenis.

Maar of de meer dan 90 jaar oude partij ook inderdaad zomaar het mes in zichzelf laat zetten valt ronduit te betwijfelen. Twintig jaar geleden werd de organisatie nog vooral gezien als een dorre hiërarchische oudemannenclub. Verrassend genoeg ontwikkelde het zich sindsdien als een springplank voor zorgvuldig geselecteerde yuppies. Om toegelaten te worden wegen ijver en uitstekende cijfers nu veel zwaarder dan zuivere communistische ideologie. Meer dan een miljoen studenten kregen hun fel begeerde partijkaart in 2010. Volgens recent onderzoek hoopt niet minder dan 80 procent van de studenten door de strenge ballotage te komen.

Want behalve kans op een ministeriële loopbaan biedt lidmaatschap ook uitstekende carrièremogelijkheden binnen de staatsbedrijven en geeft het recht op eersteklas gezondheidszorg en een pensioen. Dat de elite dat niet zonder slag of stoot gaat opgeven is logisch.