Direct naar artikelinhoud

Klantenboycot na uitbuiting seizoensarbeiders bij Amazon

Klanten van het Duitse filiaal van Amazon zijn een boycotactie tegen het internetwarenhuis begonnen na berichten over de slechte behandeling van tijdelijke werknemers.

Uit de vorige week op de Duitse televisie uitgezonden documentaire Ausgeliefert blijkt dat Amazon.de in de drukke maanden voor kerst duizenden 'seizoensarbeiders' uit Zuid- en Oost-Europa naar de distributiecentra in Duitsland haalt. Ze verkeren in de veronderstelling dat ze een arbeidsovereenkomst aangaan met het internetwarenhuis, maar in werkelijkheid komen ze tijdelijk in dienst van uitzendbureaus.

Deze brengen de tijdelijke krachten onder in lege vakantiedorpen en troosteloze motels, waar ze 'bewaakt' worden door 'opdringerig' personeel van de particuliere beveiliger H.E.S.S, een afkorting voor Hensel European Security Service. De naam H.E.S.S is in Duitsland zeer besmet. Een van de kopstukken in Hitlers Derde Rijk was Rudolf Hess.

Intimidatie

De documentairemakers legden bewijzen op tafel waaruit blijkt dat sommige van de beveiligers contacten hebben met de neonazibeweging in Duitsland. Ze dragen kleren van het merk Thor Steinar, dat populair is onder neofascisten.

De filmers zelf werden tijdens hun werkzaamheden ook door de beveiligers van H.E.S.S geïntimideerd. Ze werden achtervolgd tot in hun hotelkamer en moesten op een bepaald moment door de politie worden ontzet.

Amazon.de is, na de thuismarkt in de Verenigde Staten, het belangrijkste filiaal van het internetwarenhuis. Vorig jaar draaide het een omzet van 6,5 miljard euro. In de maanden voor kerst, met momenten waarop er elke seconde liefst 35 bestellingen worden geplaatst, zet het bedrijf in Duitsland veel tijdelijke arbeiders in. 20 procent van alle boeken die in Duitsland verkocht worden gaan via Amazon.

Laag salaris

Volgens de Duitse vakbond Verdi gaat het om tienduizenden extra werknemers. Die komen uit Spanje, Hongarije en Polen. Uit de ARD-documentaire blijkt ook dat de troosteloze vakantiedorpen waarin de tijdelijke werknemers worden ondergebracht ver weg van de werkplekken liggen. Particuliere busondernemingen verzorgen het vervoer, maar volgens een anonieme buschauffeur zijn de bussen vaak zo vol dat hij mensen moet laten staan. Die missen dan het begin van hun dienst, en worden gekort op hun salaris. Dat salaris is met 9 euro per uur overigens niet hoog.

Vakbond Verdi klaagt over het grote aantal tijdelijke contracten. In de vestiging in Koblenz zijn 200 van de 3300 werknemers in vaste dienst. Het Amerikaanse bedrijf houdt zich ook niet aan het Duitse arbeidsrecht, klinkt het.

Na de uitzending van de kritische documentaire volgde op Duitse sociale media een ware 'shitstorm' tegen het bedrijf. Klanten roepen op tot een boycot.

Het bedrijf zelf heeft een verklaring uitgegeven waarin staat dat het de aantijgingen zoals die geuit worden in de tv-documentaire zal onderzoeken. 'Amazon tolereert geen discriminatie en intimidatie en we zullen zulk gedrag snel elimineren.' Ook stelt het bedrijf een onderzoek in naar de werkwijze van beveiliger H.E.S.S., die overigens niet rechtstreeks voor het internetwarenhuis werkt.