Direct naar artikelinhoud

Cannes net als Oscars triomf voor Raf Simons

Net als bij de Oscars droegen de grandes dames op Cannes een Dior-jurk van Raf Simons. De mannelijke cast hulde zich dan weer in pakken van Hedi Slimane, ontwerper bij Saint Laurent.

De beste stylisten van Hollywood werken overuren nu Cannes woensdag met de officiële opening werd afgetrapt. Celebrity's die zich in de Zuid-Franse stad wagen, moeten er te allen tijde goed uitzien. Paparazzi staan verfomfaaide sterren immers al op te wachten bij hun aankomst op de Nice Côte d'Azur Airport. Na aankomst volgt een fotomomentje met cast en crew. In het geval van de openingsdag betekent dit een opwarmertje voor het festijn van fonkelende juwelen en lange jurken van de premièreavond.

Leading lady Carey Mulligan koos voor een zwarte jumpsuit van Balenciaga en ook jurylid Nicole Kidman hield het bij bescheiden zwart met een jurk van Alexander McQueen. Leonardo DiCaprio, de ster van de avond, repeteerde alvast met een loszittend pak zonder das. Tobey Maguire gaf een voorsmaakje in een grijs driedelig pak en smalle das. Regisseur Baz Lurhmann straalde in een hemelsblauwe blazer.

Enige valse noot

Enige valse noot was Steven Spielberg. De cineast koos voor een grijze debardeur onder een grijs en slaapverwekkend ensemble. Frisse verschijning Emma Watson schitterde bij haar fotomoment voor The Bling Ring gisteren in een eenvoudig wijnrood jurkje van Christopher Kane.

's Avonds werd het grote geschut naar boven gehaald: ceremoniemeester Audrey Tatou gaf de openingsspeech in een jurk van de Chinese ontwerpster Yiqing Yin. De ingewikkelde constructie van duizend plooitjes organza kostte 400 uren naaiwerk. Jurylid Spielberg vergezelde haar, dit keer gelukkig wel in stijlvolle smoking. Sterren van de avond DiCaprio en Maguire hulden zich allebei in een zwart pak van Saint Laurent .

DiCaprio's zag er minder strak uit dan zijn personage, zijn broek was wat te lang en zat losjes. De rood geschminkte lippen van collega Carey Mulligan kleurden mooi bij haar witte Dior-jurk. Wild feesten zat er voor de Britse niet in, want ze droeg peervormige oorbellen van Tiffany ter waarde van 1 .150.000 dollar.

De meeste aanwezigen kozen voor juwelen van Chopard, hofleverancier van het festival die ook de Gouden Palm produceert. Net als bij de Oscars droegen de grootste sterren een ontwerp van de Belgische Raf Simons voor Dior. Nicole Kidman schitterde in een couturejurk met geborduurde bloemen en helroze schoenen. Julianne Moore droeg een zwart-paarse bustierjurk van Simons. Ook Gatsby-acteur Joel Edgerton scoorde goede punten met zijn scherp gesneden driedelig pak van Ferragamo.

Bollywoodster Sonam Kapoor combineerde haar gouden jurk met bijpassende neusbel. De Gucci-jurk van de mooie actrice Freida Pinto kom dan weer niet overtuigen en Florence Welches bizarre MiuMiu-ensemble met zwarte polkadots was eerder fashionable dan stijlvol. En Solange Knowles' jurk was een kuisere versie van het catwalkmodel dat Stéphane Rolland Couture tekende. Daardoor miste de beige creatie zijn effect enigszins.Toch kende de Cannes-opening geen opmerkelijke uitschuivers.