Direct naar artikelinhoud

Waals inkomen groeit sneller dan Vlaams

Het inkomen van een Waal is sinds 1999 harder gestegen dan dat van een Vlaming, zo blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Economie. Ondanks het feit dat de lonen in Wallonië lager liggen, raken steeds meer inwoners aan werk.

Wallonië is bezig aan een economische opmars. Althans op het vlak van inkomsten per burger, dat tussen 1999 en 2009 steeg met 48,7 procent. Een groei waar Vlaanderen met 46,4 procent niet aan kan tippen, zo wordt duidelijk uit cijfers van de FOD Economie op basis van de belastingaangiftes.

Het Waalse succes komt tot stand doordat steeds meer inwoners een job uitoefenen en geen aanspraak meer hoeven te maken op de lagere uitkeringen. Omdat lonen het grootste deel uitmaken van de totale inkomsten, verbetert dus de positie van Wallonië. Luc Vansteenkiste, juryvoorzitter van het Waalse Marshallplan: "Er is de laatste jaren een nieuw elan van hoop ontstaan. Ondernemers hebben mij gezegd dat de mentaliteit is veranderd. Zij moeten het nu waarmaken, menen zij, anders komt het nooit meer goed."

Toch hinkt de Waalse werknemer nog altijd achterop ten opzichte van de werkende Vlaming. Sinds 1999 zijn de lonen in Vlaanderen met 36 procent gestegen, terwijl die aan de overkant van de taalgrens op bijna 32 procent zijn blijven steken. Opvallend is dat de Brusselaar veruit het kleinste inkomen verwerft, maar de salarissen in de hoofdstad het hoogste liggen. De reden daarvoor is dat de best betaalde banen vaak in handen zijn van pendelende Vlamingen of Walen.

Liefst vier van de vijf armste gemeenten bevinden zich in het Brussels Gewest. "Er is een mini-Marshallplan nodig", zegt Vansteenkiste. "We zitten daar met een structureel probleem dat aangepakt moet worden. Er zijn te veel migranten die niet in de arbeidsmarkt verwerkt raken. De enige echte oplossing kan gebeuren via onderwijs en integratie."