Direct naar artikelinhoud

Shell bergt plannen voor Noordpool op

Olieproducent Shell zal deze zomer niet naar olie boren in het noordpool-gebied. De beslissing volgt op verschillende recente tegenslagen.

Het was Ben van Beurden, de nieuwe CEO van Shell die nog maar een maand in dienst is, die het nieuws gisteren bekendmaakte. Hij wil besparen nu de winstmarges onder druk staan. De beslissing volgt op een aantal tegenslagen voor Shell.

Eerdere pogingen van de oliemaatschappij om in het noordpoolgebied olieboringen op te starten, draaiden op een grote mislukking uit. Er waren verschillende inbreuken op de milieuwetgeving en Shell bleek niet over het juiste materiaal te beschikken om een potentieel olielek in te dammen. Er sloeg zelfs een boorplatform op drift, dat ernstig beschadigd raakte en maar met moeite weer onder controle gebracht kon worden.

Ook juridisch zit het Shell niet mee. Vorig jaar besliste een Amerikaanse rechtbank dat het oliebedrijf de verkennende boringen onvoldoende had voorbereid. Ook de Amerikaanse minister voor Binnenlandse Zaken Ken Salazar vond dat oliemaatschappij niet terug kon keren voordat zij de overheid en een onafhankelijk auditbureau zou kunnen overtuigen over het juiste materieel en de juiste expertise en plannen te beschikken.

Vorige week oordeelde een Amerikaanse rechtbank dat de Amerikaanse regering niet alle milieurisico's had ingeschat. Van Beurden noemde die uitspraak "ontgoochelend". Hij is naar eigen zeggen niet bereid nog meer middelen te besteden aan olieboringen in Alaska, met al deze juridische onzekerheden.

"Het protest van inheemse groepen in Alaska werpt zijn vruchten af. Door de rechterlijke uitspraak ziet Shell zich verplicht om zijn plannen on hold te zetten", juicht Joeri Thijs van milieuorganisatie Greenpeace de beslissing toe.

Shell treft sinds 2005 voorbereidingen voor boringen in het noordpoolgebied. Het bedrijf investeerde daar bijna 5 miljard dollar voor.

Thijs hoopt dat andere oliemaatschappijen twee keer zullen nadenken voordat ze actief worden in het gebied, nu Shell afhaakt in Alaska. De woordvoerder van Greenpeace vreest wel dat Brits-Nederlandse maatschappij gaat uitwijken naat Rusland, waar milieuvereisten minder streng zijn dan in de VS.