Direct naar artikelinhoud

Morsi in november voor de rechter

De afgezette Egyptische president Mohammed Morsi moet op 4 november voor de rechter verschijnen. Dat heeft een rechtbank in Caïro bepaald.

Het zou voor het eerst zijn dat Morsi in het openbaar verschijnt sinds 3 juli, toen het leger ingreep en hem afzette. Sindsdien wordt hij op een geheime plaats vastgehouden. Hij heeft alleen twee keer contact gehad met zijn familie. Ook heeft Catherine Ashton, de buitenlandcoördinator van de Europese Unie, hem een keer gesproken.

Samen met Morsi zullen veertien andere vooraanstaande leden van de Moslimbroederschap worden berecht. Een van Morsi's advocaten, Mostafa Atteyah, zei dat zij geen inzage hebben gehad in het bewijsmateriaal. "Het gaat precies als in alle andere zaken. Dit is allemaal in elkaar gezet." Volgens hem zijn de meeste zaken tegen de islamistische Moslimbroederschap gebaseerd op mager bewijsmateriaal.

De zaak tegen Morsi draait om een van de meest gewelddadige dagen uit het jaar dat hij aan de macht was. Op 4 december vorig jaar verzamelden zich ruim honderdduizend betogers voor zijn presidentiële paleis om te protesteren tegen de omstreden ontwerpgrondwet die hij door het parlement had gejaagd.

De volgende dag vielen aanhangers van de Moslimbroederschap en Morsi betogers aan die voor het parlement hun tenten hadden opgeslagen. Daarbij vielen tien doden.

Een veelvoud aan doden viel begin deze week onder aanhangers van Morsi die slaags raakten met ordetroepen. Verwacht wordt dat de Amerikaanse regering uit protest tegen het optreden van het nieuwe Egyptische bewind de financiële steun aan het land deels zal bevriezen. Volgens kringen rond president Obama gaat het om een korting van enkele honderden miljoenen dollars op een totaalbedrag van 1,5 miljard per jaar. Het grootste deel gaat naar het Egyptische leger.