Direct naar artikelinhoud

Bombardier Brugge grijpt definitief naast megaorder trams maar krijgt troostprijs

De raad van bestuur van De Lijn heeft de bestelling van 24 lagevloertrams opnieuw gegund aan het Spaanse CAF. De constructeur haalde het van Bombardier vanwege een betere prijs.

Bombardier, met een vestiging in Brugge, blijft echter deze keer niet met lege handen achter. Zo maken beide bedrijven afspraken over een commerciële samenwerking. Ook mag Bombardier 53 Antwerpse trams ombouwen, zo meldt De Lijn.

Het tramcontract voor CAF geldt als het grootste ooit. De eerste schijf telt 24 trams. "Het gaat om de eerste van mogelijk zeven schijven, goed voor een investering van 295 miljoen euro in 146 nieuwe trams."

Volgens Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) is alles gedaan voor de werkgelegenheid in Brugge. "We hebben binnen de wettelijke mogelijkheden alles gedaan om de werkgelegenheid in Brugge te garanderen." Het contract voor het ombouwen van de 53 Antwerpse trams is ongeveer 23 miljoen euro waard.

Bombardier Brugge greep eerder naast het grote tramorder, maar het trok daarop naar de Raad van State en die schorste de gunning van het contract. Het order is van groot belang voor Bombardier in Brugge. Begin mei deelde het bedrijf na een periode van onzekerheid mee dat het 160 banen wil schrappen. Bombardier kon nog niet reageren.