Direct naar artikelinhoud

Striptijdschrift 'Zozolala' geeft er de brui aan

Na 30 jaar geeft de redactie van het Nederlandse stripinformatieblad Zozolala er de brui aan. Dat werd deze week bekendgemaakt door het concurrerende stripblad Stripschrift.

Zozolala was sinds 1982 een tweemaandelijks gratis stripinformatieblad dat volledig afhankelijk was van de goodwill van stripwinkeliers in Nederland en Vlaanderen. Zij kochten exemplaren in, trouwe klanten kregen het als extraatje mee met klantenbinding als inzet. In de stripscène had het blad een erg goede reputatie dankzij kritische interviews, essays en recensies.

Volgens redacteur Hans Pols was het al een tijdlang niet meer financieel te bolwerken en lagen de kosten hoger dan de opbrengsten. Adverteerders bleven al die jaren uit. Kwatongen beweren dat het blad in al die jaren niet met zijn tijd zou zijn meegegaan. Redactioneel zouden ze te elitair geweest zijn, en naar verluidt werd geweigerd om in kleur te verschijnen. Het Nederlandse Stripschrift daarentegen stapte jaren geleden al over naar vierkleurendruk.

Dit jaar zou Zozolala zijn dertigjarig jubileum vieren. Om die reden werd besloten om in schoonheid te eindigen. In het extra dikke slotnummer, dat in augustus verschijnt, wordt teruggeblikt op de geschiedenis van het tijdschrift. De redactie gaf ondertussen wel te kennen aan een digitale doorstart te werken.

Alle info op: www.zozolala.com