De kinderen van het Syrische gezin.© sudpresse

"Insinuaties in media brengen Syrisch gezin in gevaar"

De vader van het Syrische gezin dat naar België wil komen, is niet betrokken bij de politiek of de oorlog daar. Dat zeggen hun advocaten in een reactie op een beschuldiging die eerder op Newsmonkey verscheen. "Ze besmeuren onze cliënten maar verzwijgen de grond van de zaak: Francken is door de rechter verplicht om een visum af te leveren."

rvs

Gisteren verscheen op Newsmonkey een bericht dat de vader van de familie, dat via Belgische kennissen naar ons land wil komen, "in bed ligt met het Assad-regime". Daarbij werd erop gewezen dat de Kamer van Koophandel in Aleppo, waar hij werkt, een vehikel van het regime is dat geleid wordt door een Assad-getrouwe.

"Onze cliënt is ondernemer en werkzaam voor de Kamer van koophandel van Aleppo", bevestigt Progress Lawyers Network (PLN), dat de familie verdedigt. "Die is erop gericht om de economische belangen van de Syrische ondernemers te behartigen, maar heeft geen enkele band met de oorlog. Hij is nooit politiek actief geweest is nooit lid geweest van welke partij of groep dan ook."

"Huis verwoest door de oorlog"

In het bewuste artikel werd ook melding gemaakt van enkele reizen die de vader volgens zijn Facebook-pagina gemaakt heeft, en die er volgens het medium op zouden wijzen dat hij speciale privileges heeft binnen het regime. Volgens PLN waren de reizen echter enkel van professionele aard. "Onze cliënt had een eigen bedrijf, dat volledig verwoest werd door de oorlog."

"Onze cliënt leeft met zijn vrouw en twee kinderen in en appartement dat eigendom is van hun oom. Hun eigen huis werd immers verwoest door de oorlog", betwisten de advocaten de conclusie van Newsmonkey dat de familie "niet veel last heeft van de humanitaire crisis".

"Lasterpogingen zijn onaanvaardbaar"

"Wij betreuren dat onze cliënten worden besmeurd om de grond van de zaak te verzwijgen: het feit dat een rechter Francken heeft veroordeeld tot het afleveren van een visum aan onze cliënten en dat hij blijft weigeren dit arrest uit te voeren", aldus PLN nog. "Deze pogingen om onze cliënten te besmeuren zijn niet alleen onaanvaardbaar maar brengen hun leven direct in gevaar."

Volgens de advocaten moet staatssecretaris Francken de visa dringend afleveren. "Niets van dit alles zou ertoe mogen doen, wanneer het erop aankomt een familie met twee kinderen te beschermen."

4.000 euro per dag omdat Syrische familie ons land niet binnen mag

© rr

Vierduizend euro per dag. Die dwangsom dreigt voor de Belgische staat, nu ze een visum weigert aan een Syrisch gezin in Aleppo. Toch wil staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken niet plooien. “Als we dit toelaten, dan stuikt heel het asielsysteem in ­elkaar. Dan verleggen we de grenzen. En kan elke vluchteling al in zijn land kiezen waar hij naartoe wil.”

Op zich zou dit de eenvoudigste asielprocedure van het land kunnen zijn. De zeer welgestelde familie Piermez uit Namen wil een bevriend Syrisch gezin met twee kinderen (5 en 8) naar hier halen. Kosten voor de staat: nul euro. De Waalse familie betaalt alles, en geeft het gezin onderdak op hun landgoed. Eén voorwaarde: de Syriërs willen een Belgisch visum. Omdat ze niet illegaal willen vluchten via mensensmokkelaars, en hun leven niet willen riskeren op de Middellandse Zee.

Volgens de Raad van Vreemdelingenbetwistingen hebben ze ook recht op dat visum. Want de Syrische familie bevindt zich in een zeer gevaarlijk gebied in Aleppo, hun huis is deze zomer gebombardeerd, er zijn kinderen betrokken, en ze kunnen onmogelijk vluchten via een legale weg. “Kortom: een visum weigeren, is onmenselijk”, zegt Mieke Van den Broeck, advocate van de familie Piermez. “Het is in strijd met alle internationale verdragen.”

Krankzinnig

Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) weigert echter het ­visum af te leveren, ondanks verschillende aanmaningen van de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen. Gisteren sprak de rechtbank van eerste aanleg zelfs een dwangsom van 4.000 euro per dag uit, die België moet betalen zolang er geen visum wordt afgeleverd. Francken ging in beroep, waardoor de dwangsom voorlopig ­opgeschort wordt.

“Deze uitspraak is gewoon krankzinnig. Als dit doorgaat, is dat het failliet van het hele Europese asielsysteem”, zegt Katrien Jansseune, woordvoerster van Francken. “Dan verleggen we gewoon onze grenzen. Dan kan een asielzoeker in een diplomatieke post in elke uithoek van de wereld al kiezen naar welk land hij wil. Dat is waanzin.”

“We hebben begrip voor de goede bedoelingen van het Waalse gezin”, zegt Jansseune. “Maar de gevolgen op meta-niveau zijn niet te overzien. Dit zou het asielsysteem in heel Europa om zeep helpen, en een golf van duizenden aanvragen veroorzaken. Sorry, daar is geen draagvlak voor. Als beleidsmaker hebben we ook daar een verantwoordelijkheid, en dus halen we alle middelen boven om dit te stoppen.”

"Ongezien dat Belgsiche staat eigen rechtbank negeert"

De advocate van de Naamse ­familie is verbolgen over de houding van Francken. “Het is ongezien dat de Belgische staat zijn eigen rechtbank gewoon ­negeert. Zij spreken van het failliet van het asielsysteem. Wel, als ze weigeren om te luisteren naar een rechtbank, dan heeft de scheiding der machten geen zin meer. Dan stuikt ons eigen democratische systeem in elkaar.”

Mieke Van den Broeck vindt de beslissing van Francken dus totaal onbegrijpelijk. "Dat dit het failliet van het Europese asielsysteem zou betekenen, is totaal krankzinnig", zegt ze nog op Radio 1. "Juridisch is dat nonsense. Humanitaire visa worden al jaren toegekend. Dat staat in onze wetgeving, dat staat in de Europese wetgeving. De manier om legaal naar een ander land te gaan, is via een visumaanvraag. Dat is de normale weg." Volgens Van den Broeck is de houding van Francken ook tegenstrijdig met zijn eigen beleid. "Hij ging de strijd aangaan met mensensmokkelaars die mensen die gevaarlijke zee opsturen, dat is criminele maffia, zo zei hij. Maar nu ontzegt hij mensen een legale weg. Hiermee creëert hij een markt voor dat smokkelsysteem."

Van den Broeck kan niet geloven dat Francken ervoor zou kiezen om een dwangsom te betalen in plaats van een gezin met kinderen in Aleppo te redden uit de bommenregen, zo zei ze nog aan VTM Nieuws.

"Zou precedent zijn voor héél Europa"

Theo Francken is alleszins niet van plan die dwangsom te betalen, zei hij donderdagochtend op Radio 1. "Ik ben ervan overtuigd dat we deze zaak nog kunnen winnen", zegt Francken. "Het is ook niet zo dat we de rechtbank negeren. Net als zij of net als de rest van de Belgische bevolking, heb ik recht om in beroep te gaan tegen een arrest. En de rechterlijke procedures zijn nog niet uitgeput. Ik kan nog verder verzet aantekenen, ik kan nog naar cassatie gaan. En ik zal dat ook echt doen, want dit arrest is krankzinnig."

Francken beseft dat die houding dramatisch is voor het Syrische gezin in kwestie. "Maar toch dat visum uitreiken, zou een grote impact hebben op het asielsysteem. Dan zou élke vluchteling dat vanaf nu kunnen doen. Hiermee zou het hele asielsysteem in elkaar stuiken. Dit zou een precedent betekenen voor héél Europa.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer