Direct naar artikelinhoud

'Mooi voetbal? Daarvoor krijgen we geen ruimte'

Als er een man is bij de Rode Duivels die ziet of alles goed loopt, dan is het Thibaut Courtois (23). De doelman stelt vast hoe tegenstanders steeds vaker verdedigend denken tegen België. Ook Cyprus zal morgen een muur opwerpen.

Het blijft toch vreemd. Ondanks alle individuele kwaliteit die hij voor zich heeft, moest Thibaut Courtois na de rust tegen Bosnië toch weer een paar keer de meubelen redden. Dat naast Kevin De Bruyne ook de doelman zo weer een beslissende inbreng had, zegt iets over de Belgische ploeg. "Mij samen met De Bruyne uitroepen tot de man van de match, vind ik overdreven", zegt Courtois. "Fellaini speelde bijvoorbeeld ook een hele goede match. Ik vond dat we collectief goed waren, met twee of drie spelers die erbovenuit staken. Zo is het altijd als je wint: dan heb je collectief goed gepresteerd, met een paar spelers die het verschil maken."

In de tweede helft moest je de Duivels enkele keren recht houden met knappe reddingen.

"Als keeper moet je altijd alert blijven. Over dat tegendoelpunt hebben we het in de groep nog niet gehad en ook de trainer zal dat nog met ons bespreken. Het valt op dat met Edin Dzeko de gevaarlijkste Bosniër kon binnenkoppen."

Met al het talent dat je voor je hebt, waarom komt daar voetballend niet meer uit?

"Dat is een moeilijke vraag. Ik denk dat je het niveau van interlandvoetbal niet mag onderschatten. Bosnië heeft op het WK bijvoorbeeld ook goede matchen gespeeld. Je mag zo'n ploeg echt niet minimaliseren. Natuurlijk proberen wij er voetballend uit te komen en zo goed mogelijk te spelen, maar als de tegenstander in blok staat, is dat soms moeilijk. Als wij de bal naar voor spelen, hebben sommige jongens meteen twee of drie verdedigers op hun huid. Dan is het moeilijk om de ruimtes te vinden en snel te spelen.

"We hebben dat echt wel geprobeerd, maar soms is dat niet makkelijk. Het tempo kan soms wel omhoog. Bij 2-1 was het tegen Bosnië iets meer controleren dan voor die derde goal gaan. Uiteindelijk was het toch maar goed dat we die derde maakten, anders weet je maar nooit wat er op het einde nog kan gebeuren als er eens een bal slecht valt voor ons."

Het is iets waar jullie aan moeten werken, want door jullie status van tweede op de FIFA-ranking gaat bijna iedereen uit respect verdedigend spelen tegen de Rode Duivels.

"Dat heeft niet alleen te maken met de FIFA- ranking. Iedereen weet intussen dat we een goede ploeg hebben. We voelen al meer dan een jaar dat iedereen verdedigt tegen ons. Daarom ook proberen we de matchen zo snel mogelijk te beslissen. Maar als er geen ruimte is, is dat echt niet makkelijk."

Morgen wordt het niet anders. Cyprus kreeg 5-0 om de oren in Brussel en zal er alles aan doen om een nieuwe pandoering te vermijden.

"Het belooft een warme match te worden, met een warme sfeer. Cyprus zal de ruimtes klein houden en er vol voor gaan. Het zal er hard aan toegaan in de duels, dat weet je op voorhand. Ik verwacht dat ze onze aanvallen al vanop de middenlijn zullen proberen af te breken. We moeten ons niet laten doen en zelf onze organisatie houden, niet te wild naar voren stormen.

"Een vroege voorsprong zou goed zijn, dan moeten zij komen. Dan moeten we normaal die match kunnen winnen. Wales heeft het er niet makkelijk gehad, dat zegt iets. Maar normaal gezien moeten we in Cyprus altijd winnen."

Jij leeft elke dag samen met Eden Hazard. Heb jij er een verklaring voor waarom hij zo moeilijk aan het seizoen is begonnen?

"Elke keer dat hij de bal had, kreeg hij tegen Bosnië meteen twee verdedigers op zich. Eden was vorig jaar speler van het jaar in Engeland, iedereen weet hoe belangrijk hij is geweest in de titel van Chelsea. Het resultaat is dat iedereen hem nog meer probeert af te blokken dan voordien. Ze weten dat hij het verschil vaak maakt, veel ploegen gaan er dan ook vanuit dat ze hem lam moeten leggen.

"Het is waar dat hij niet zijn beste start kende, maar ik herinner me ook van vorig jaar dat Eden eerder normaal begon en in de loop van het seizoen explodeerde. Tegen Bosnië speelde hij effectief niet zijn beste match, maar met één actie lokt hij die penalty uit en maakte hij de match dood. Hij bewees daar nog maar eens dat hij het verschil kan maken.

"Ik denk dat het goed is voor Eden dat we er bij Chelsea Pedro hebben bijgekregen. De tegenstander weet dan dat het gevaar van twee kanten kan komen. Dat heb je bij de Rode Duivels ook met Kevin De Bruyne, die het tegen Bosnië ook weer goed deed. Dan weet de tegenstander dat ze niet zomaar twee of drie man op één speler kunnen zetten, maar dat ze hun aandacht zullen moeten verdelen. Dat is positief."

Als België wint in Cyprus is de buit toch gewoon binnen?

"Normaal gezien wel. Als Wales ook wint van Israël hebben wij vijf punten voorsprong. Dan mag je geen probleem meer hebben met Andorra uit en Israël thuis. Morgen winnen en het is zo goed als zeker binnen. En als het in Cyprus zou mislopen en Israël wint in Wales, dan wordt de laatste match tegen Israël nog de belangrijkste van allemaal. Dat willen we liever niet. Maar we staan er goed voor, dat is duidelijk."