Direct naar artikelinhoud

Vikram Pandit vertrekt als CEO van Citigroup

Vikram Pandit stapt per direct op als CEO bij Citigroup. Dat maakte de Amerikaanse bankreus bekend, zonder de reden van zijn vertrek te noemen. Pandit is een van de sterren op Wall Street.

Pandit is onverwacht opgestapt, volgens de Financial Times na een uit de hand gelopen bestuursvergadering. Daags nadat de Amerikaanse bank lof kreeg toegezwaaid van beleggers voor meevallende kwartaalresultaten kondigde de raad van bestuur het onmiddellijke vertrek van Pandit aan. Ook operationeel directeur John Havens stapt op.

De Financial Times berichtte na gesprekken met ingewijden dat Pandit in aanvaring was gekomen met zijn bestuursleden. Het bestuur wreef hem aan dat Citigroup in maart was gezakt voor een stresstest van de Amerikaanse centrale bank.

Ook brachten ze hem de opstand van de aandeelhouders in herinnering. Zij protesteerden in april tegen Pandits 11,5 miljoen euro aan salaris, bonussen en aandelen over 2011. Pandit diende na de kritiek van het bestuur meteen zijn ontslag in.

Over de in het Indiase Nagpur geboren Pandit (1957), sinds eind 2007 aan het roer bij Citigroup, schreef de Wall Street Journal in augustus nog dat hij van plan was nog vele jaren aan te blijven.

Pandit zou pas willen vertrekken zodra de door de crisis hevig verzwakte bank steviger op zijn benen zou staan, berichtte de krant. In vijf jaar tijd is het aandeel-Citigroup ingestort van ruim boven de 400 punten in oktober 2007 naar nu 35 punten op de beurs van New York.

De Indiër repte niet over onmin met het bestuur. In een verklaring zei hij dat het nu, "gelet op de vooruitgang die we de laatste jaren hebben gemaakt", het beste moment is het roer over te geven aan iemand anders.

Dat terwijl Pandit begin dit jaar als co-voorzitter van het World Economic Forum in Davos nog aankondigde dat Citigroup onder zijn leiding terug zou keren naar "de basis van het bankieren". Niet Pandit, maar zijn opvolger Michael Corbat, voorheen topman voor Europa, het Midden-Oosten en Azië, mag dat nu op zich nemen.

Critici vonden Pandits sterrenstatus in Davos misplaatst. Onder zijn leiding moest Citigroup in 2008 met 35 miljard euro overeind worden gehouden door de Amerikaanse staat. Dat geld heeft de bank inmiddels terugbetaald.