Direct naar artikelinhoud

Socialistische vakbond: 'Vijfde van alle bedrijven pleegt sociale fraude'

Bijna één bedrijf op de vijf zou zich mogelijk schuldig maken aan sociale fraude. Dat moet blijken uit een studie van de socialistische vakbond. Het FGTB baseert zich daarvoor op het feit dat die bedrijven een gemiddelde loonkost per uur van minder dan 20 euro aangeven.

De studie, die pas in de komende dagen afgerond wordt, is van de hand van Christian Bouchat, Brussels regionaal secretaris van FGTB Horeca, de franstalige socialistische vakbond. Hij baseert zich op de jaarrekeningen die zijn neergelegd bij de Nationale Bank. Voor Bouchat is elk bedrijf met een loonkost van minder dan 20 euro per uur bij voorbaat verdacht.

Uit de jaarrekeningen filterde hij de gegevens als het aantal personeelsleden, het aantal gewerkte uren en de totale kost van het personeel. Volgens zijn analyse, die we evenwel nog niet konden inkijken, maakt 18,7 procent van de 364.785 geregistreerde bedrijven zich verdacht. Een pak bedrijven hanteerde abnormale cijfers, allicht het gevolg van een fout in de aangifte. Een reden voor een grondige controle meent Bouchat.

Hotels

Vooral in de schoonmaaksector knipperen verschillende lichten op rood. Bouchat: "Van de 2.192 schoonmaakbedrijven, zijn er 870 die een uurtarief van minder dan 20 euro aangeven, terwijl het wettelijk minimum in de sector ongeveer 24 euro bruto bedraagt. Die cijfers zijn bijgevolg onmogelijk, en doet het vermoeden rijzen dat hier een ernstige fraude achter schuilgaat."

Die sector vertegenwoordigt bijna 40 procent van de betrokken bedrijven uit de analyse. Aanvullend maakt ook de Brusselse hotelsector zich schuldig aan dergelijke sociale fraude, meent Bouchat. "Het systeem is bekend: veel hotels besteden de schoonmaak uit aan een onderaanneming die zeer lage prijzen aanbiedt en op haar beurt een deel uitbesteedt."

Bouchat verdenkt de bedrijven ervan een deel in het zwart te betalen, of erger nog, in gebreke te blijven tegenover het personeel. Tegelijk eist hij ook een veel strengere controle door de overheid.

Verschillende fiscalisten wilden liever niet reageren, zolang ze de studie en de methodologie niet hebben kunnen inkijken. Bouchat wil eerstdaags zijn analyse en databank online beschikbaar stellen, "zodat iedereen de bedrijfspraktijken kan verifiëren".

We konden staatssecretaris voor de fraudebestrijding John Crombez gisteren voor het ter perse gaan niet bereiken voor commentaar.