Protest tegen nieuw slachthuis in Oevel houdt aan

© BELGA

In Oevel (Westerlo) wordt momenteel een slachthuis gebouwd. Daar zouden per week zo’n 40.000 varkens worden geslacht en zou zo de grootste varkensslachtvloer van het land worden. Dierenrechtenorganisatie Bite Back voerde vrijdag actie.

adm

© BELGA

De groep Vanden Avenne-Bens baat momenteel nog het slachthuis De Lokery in Lokeren uit. Dat gebouw was eigendom van de stad, maar werd verkocht aan een projectontwikkelaar. In samenwerking met Noordvlees Van Gool, en met steun van PMV, wordt momenteel een nieuw slachthuis gebouwd in Oevel met een jaarlijkse slachtcapaciteit van 2,5 miljoen varkens.

Tegen de komst rees heel wat protest en er kwamen verschillende juridische procedures, tot bij de Raad van State en de Raad voor Vergunningsbetwistingen, onder meer van omwonenden. Vrijdag was er protest van dierenrechtenbeweging Bite Back.

Een groepje actievoerders blokkeerde een uur lang de toegang tot de werf met linten en protesteerde met vlaggen. “Onze actie is symbolisch. In de achtertuin van de Oevelenaar zullen per week 40.000 varkens worden geslacht. We willen de aandacht op deze nachtmerrie vestigen”, klinkt het. “Het is ook erg dat men begint te bouwen vooraleer de juridische procedures zijn afgelopen. Men gokt er op dat men het niet zal moeten afbreken wanneer het slachthuis er eenmaal staat.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen