Direct naar artikelinhoud

'Factuur stijgt niet als kerncentrales sluiten'

De elektriciteitsprijs is alweer gespreksonderwerp nummer één. De hamvraag: 'stijgt-ie of stijgt-ie niet'? De regering zegt, na verwarrende communicatie, van niet.

Staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (cdH) zei afgelopen weekend dat de elektriciteitsprijs kan stijgen zonder Doel 3 en Tihange 2. Beide kerncentrales liggen momenteel stil voor onderzoek naar mogelijke scheurtjes in hun reactorvat. Scheurtjes die in het slechtste geval voor de definitieve sluiting van de reactors zorgen.

Neen, repliceert collega-minister Johan Vande Lanotte (sp.a) maandag, de prijs zal niet stijgen. De consument betaalt niet extra voor het wegvallen van 2.000 megawatt, een achtste van de totale productiecapaciteit van ons land. "Er kan geen sprake zijn van prijsstijgingen", klinkt het bij de socialistische minister van Consumentenzaken.

Welke excellentie heeft het nu bij het rechte eind? Stijgt onze elektriciteitsprijs of niet? "De prijs stijgt niet", geeft Vande Lanotte uitsluitsel. "De regering zal de stroomproducenten verbieden om de elektriciteitsprijzen de hoogte in te jagen", legt hij uit. Concreet: tot eind 2012 bevriest de regering de energieprijzen. Dan kunnen Electrabel en co niets veranderen aan het bedrag op uw factuur. En vanaf begin 2013 wordt een nieuwe berekeningswijze geïntroduceerd. Die zal geen rekening houden met het uitvallen van kerncentrales. "Het is dus perfect haalbaar om de elektriciteitsprijs te behouden. In Duitsland zijn heel wat reactoren gesloten na de ramp in Fukushima en de prijs is toen ook niet gestegen."

Wathelet heeft het dus mis? "Neen", vervolgt Vande Lanotte. "Er is een misverstand. Wathelet zei dat de 'productieprijs' zal stijgen voor de stroomproducenten. Dat klopt, en is niet tegenstrijdig met wat ik vertel."

Nu wordt het even ingewikkeld. De productieprijs is de prijs die betaald wordt op de markt door leveranciers. Daar speelt de wet van vraag en aanbod. Als twee kerncentrales dicht blijven, stijgt de productieprijs logischerwijs. "De denkfout die veel mensen maken is dat als de productieprijs stijgt, de consument sowieso meer betaald. Dat is verkeerd."

Wathelet sluit zich daarbij aan. "Een hogere elektriciteitsrekening is geen optie", zegt hij in een persbericht. "We zullen de consument beschermen tegen mogelijke problemen in de kerncentrales. En de beste manier om de factuur te behouden en zelfs doen dalen, is de snelle uitvoering van het plan dat ik begin juli aan het kernkabinet voorlegde."

Electrabel, de uitbater van Doel 3 en Tihange 2, houdt zich ondertussen op de vlakte. "Het is nog veel te vroeg voor conclusies", laat woordvoerster Lut Vandevelde weten. "We zullen pas uitspraken doen als de definitieve rapporten over de problemen in Doel 3 en misschien Tihange 2 klaar zijn. We doen niet mee met allerlei hypotheses."

De eerste resulaten over mogelijke scheurtjes in Tihange 2 worden vanaf 18 september verwacht. Het definitieve rapport van het FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle) over beide 'bedreigde' centrales komt ten vroegste midden oktober.