Direct naar artikelinhoud

Zwarte lijst voor zatte vliegpassagiers

Dronken het vliegtuig instappen: het is verboden, maar wordt zelden gehandhaafd. Het Britse ministerie van Transport wil nu dronken passagiers die overlast veroorzaken op een zwarte lijst zetten.

De reden is het toenemend aantal problemen met dronken passagiers. Uit cijfers van de Britse vliegdienst blijkt dat er dit jaar al 156 gevallen van 'air rage' hebben plaatsgevonden, tegenover 114 in het gehele voorafgaande jaar. In 2011 waren er maar 38 incidenten. Problemen doen zich vooral voor op vakantievluchten. Sommige zuiplappen maken zich ook schuldig aan diefstal of vernieling.

Het kan leiden tot urenlange vertragingen en zelfs noodlandingen. In mei was de Thomas Cook-vlucht van Glasgow naar Turkije nog niet eens het Britse luchtruim uit of er brak een handgemeen uit dankzij een dronken man. Jet2 legde twaalf passagiers een vliegverbod op na een soortgelijk kroeggevecht in de lucht, dit tijdens een vlucht van Leeds naar Alicante.

Of de stijging echt is, of slechts het gevolg van een grotere drang bij de maatschappijen om meldingen te maken van wangedrag, is onduidelijk. Vast staat wel dat de Britse regering actie zegt te gaan ondernemen. Naast een zwarte lijst komen er extra controles op luchthavens en mogelijk zelfs een dranklimiet aldaar.