Direct naar artikelinhoud

DSK hekelt 'Duits dictaat' tegen Griekenland

In een opmerkelijke open brief veroordeelt voormalig IMF-baas Dominique Strauss-Kahn het Europees akkoord over Griekenland. Hij heeft het over een duivels dictaat van 'mijn Duitse vrienden' dat Europa uit elkaar kan doen spatten. 'Voor iedereen die nog gelooft in de toekomst van Europa is dit een alarmerend plan.'

DSK verspreidde de brief via zijn eigen Twitter-account. Onder de titel To my German friends waarschuwt de door seksschandalen onttroonde IMF-directeur voor de nefaste gevolgen van het Europese akkoord over Griekenland.

Wel deelt DSK in zijn eerste paragrafen enkele bloemetjes uit aan de Franse president François Hollande en Duits bondskanselier Angela Merkel omdat zij een grexit konden vermijden. "Hollande stond pal en Merkel bood tegenwerk aan diegenen die absoluut geen akkoord wilden." Maar verder beschrijft hij dat het Griekse hervormingsplan de Europese solidariteit opblaast en daardoor Europa dreigt te verscheuren. "Voor zij die nog geloven in de toekomst van Europa zijn de voorwaarden van het akkoord alarmerend. Wat vorig weekend is gebeurd, beschouw ik als bijzonder schadelijk, zoniet als een dodelijke klap."

Geloof in Europa

Strauss-Kahn richt zijn pijlen in de eerste plaats op de Duitse leiders die net als hij in Europa geloven. Hoewel de naam van Wolfgang Schäuble niet valt, lijkt het er sterk op dat DSK vooral de Duitse financiënminister tot de orde wil roepen. "Ik schrijf dit aan mijn Duitse vrienden die net als ik geloven in het Europa dat we ooit wilden. Zij die geloven dat een Europese cultuur bestaat. Zij die weten dat de landen van Europa -waar de geschiedenisboeken vooral over oorlogen vertellen - een unieke gemeenschappelijke cultuur tot stand brachten." Strauss-Kahn verwijst naar de Duitse filosoof Jürgen Habermas. "Europa belichaamt een bijzonder mix van individualisme en een universeel gelijkheidsdenken dat in evenwicht wordt gehouden door wat Habermas 'burgersolidariteit' noemde. Wij zijn de bewakers van die cultuur."

Waarna Strauss-Kahn waarschuwt dat die bijzondere Europese cultuur sinds vorige week in gevaar is. "De duivel die ervoor zorgt dat we de fouten van onze geschiedenis herhalen, is nooit ver weg. En dat is exact wat er vorig weekend is gebeurd." Hij beschrijft hoe de eurohardliners hebben nagelaten om de miljardensteun echt in de Griekse samenleving te investeren en betreurt dat er geen schuldkwijtschelding kwam. In de eerste plaats wilden ze de Grieken beledigen, luidt de conclusie.

"Ze vonden het blijkbaar belangrijker om een ideologische overwinning te boeken op een linkse regering dan de fragmentatie van de Europese Unie te voorkomen. We spenderen al onze energie aan onderlinge twisten en riskeren zo een scheiding te triggeren. Dit is waar we zijn aanbeland, Duitse vrienden. Een eurozone waar jullie samen met enkele Baltische en noordelijke staten jullie wetten opleggen is onaanvaardbaar voor de rest van Europa."

Politieke ambities?

DSK sluit zijn betoog af met de bedenking dat een verdeeld Europa niet in staat zal zijn om te concurreren met de VS en opkomende macht China. "Als we tussen die reuzen willen overleven, moeten we samenblijven."

Wat DSK met zijn open brief wil bereiken? Sommige waarnemers gaan ervan uit dat hij oprecht bekommerd is over de Griekse crisis en niet langer kon toezien hoe Schäuble en co. de toekomst van Europa op het spel zetten. Anderen sluiten niet uit dat hij ondanks de schandalen rond zijn persoon toch nog politieke ambities heeft.

Uit een recente opiniepeiling blijkt dat 37 procent van de Fransen DSK als president ziet zitten. Daarmee is hij na premier Manuel Valls (47 procent) de op een na populairste PS-figuur. President François Hollande scoort 23 procent en moet zich laten voorbijsteken door zijn ex-partner Ségolène Royal, burgemeester van Lille Martine Aubry en voormalig minister van Economische Zaken Arnaud Montebourg.