Direct naar artikelinhoud

Derde eindzege Contador lijkt verre droom

"De Tour is nog lang, Parijs nog ver." Tja. Wat moest Alberto Contador zeggen na zijn offday in de eerste Pyreneeën-rit. Dat het een moeilijke dag was, bij voorbeeld. "Ik kwam in ademnood, mijn benen verzuurden. Dat betaalde zich cash op deze klim. Chris Froome stak er-bovenuit. Ik was niet in staat om hem te volgen. Goede dagen, slechte dagen: zo is koers." Tinkoff-Saxo-ploeg- leider Steven de Jongh klonk formeel. "Het verlies was te groot om te blijven geloven in geel. Froome deelde een zware klap uit. Anderzijds, Contador is een aanvaller. We mogen hem nog verwachten."

Debusschere hijst Greipel weer in groen

André Greipel lacht weer groen. Dankzij zijn beste benen ooit. Maar ook dankzij een sublieme Jens Debusschere, die zijn voorwiel bij de tussenspurt in Trois-Villes nog net vóór dat van Peter Sagan over de streep duwde. "Elk punt telt vanaf nu", genoot de West-Vlaming na. "Het plan is om vol voor die trui te gaan en Greipel de volgende dagen nog wat meer voorsprong te laten pakken, want ik zie Sagan hoe dan ook nog een etappe winnen. Als Greipel dan op zijn beurt in Parijs kan toeslaan, zullen de twee heel dicht bij elkaar staan", zei Debusschere slim.

Hongerklop en buikpijn duwen Urán uit top tien

Was de eerste col er meteen te veel aan voor Vincenzo Nibali, dan haakte Rigoberto Urán even snel af. Ook Patrick Lefevere, manager van Etixx-QuickStep, schrok. "Dit is een patat die bij velen aan de ribben zal kleven", reageerde hij. "Toen Urán loste, merkte ik dat er veel moesten pasten, dus dacht ik in eerste instantie dat alles nog mogelijk was. Maar ik zie nu dat Urán uit de top tien tuimelt." De Colombiaan kampte volgens Lefevere met een opgezwollen gevoel in de buik. "In de slotfase kreeg hij ook nog een hongerklop." Ook Michal Kwiatkowski viel snel weg. "Maar die is niet gekomen voor een klassement."

Pauwels tankt vertrouwen in Pyreneeën

Serge Pauwels reed tijdens de eerste Pyreneeën-rit een sterke slotklim. Hij finishte in het zog van Alberto Contador. "Dit geeft vertrouwen om voor ritwinst te gaan. Vanuit een ontsnapping dan wel." Pauwels is bezig aan een goede Ronde van Frankrijk. Toch blijft de renner van MTN-Qhubeka realistisch. "Dit is mooi, maar elke dag meedoen met die toppers is nog iets anders dan hen één keer een eindje volgen." Klassementsambities heeft de beste Belg gisteren niet meer. Hij zet zijn zinnen op ritwinst. Na wat ik vandaag heb gepresteerd, is de goesting groot om het te proberen."