Direct naar artikelinhoud

Televisiezender Exqi zet alle personeel op straat

Het gaat van kwaad naar erger met Exqi. De televisiezender zet alle resterende personeel om economische redenen op straat.

De zender draaide sinds een aantal maanden op een absolute minimumbezetting. Een redactie van vijf man hield hem draaiende. Maar ook dat blijkt nu economisch niet langer haalbaar. Vorige vrijdag kreeg het resterende personeel te horen dat het om economische redenenen ontslagen wordt.

Enkel netmanager Tom Gemoets blijft in dienst. Hij moet de continuïteit bij de zender waarborgen. Want van een definitief einde van de zender is voorlopig geen sprake, beweert topman Gabriël Fehervari. "We hebben inderdaad een aantal mensen laten gaan, maar dat brengt de toekomst van de zender niet in gevaar. De mensen in kwestie blijven sowieso nog een aantal weken bij ons aan de slag. Daarna worden hun taken door freelancers overgenomen. We willen op een andere, meer flexibele manier werken. Dat we met het oog daarop ons vast personeel door freelancers vervangen, is niet zo ongebruikelijk in medialand. Wij zijn niet het eerste en zullen ook niet het laatste mediabedrijf zijn dat voor die aanpak kiest."

De financiële problemen waarmee Exqi worstelt, vinden hun oorsprong in het floppen van het Exqi Plus-project. Onder die noemer wou Fehervari een analoge familiezender uit de grond stampen die een te duchten concurrent moest worden voor de algemene zenders Eén en vtm. Fehervari maakte als eigenaar van het faciliteitenbedrijf Alfacam fortuin met het in beeld brengen van grote cultuur- en sportevenementen en vond de tijd rijp om een eigen televisieproject op poten te zetten. Met grote namen als Jan Verheyen, Peter Van Den Begin en Stany Crets zou zijn nieuwe zender binnen de kortste keren goed zijn voor 20 procent marktaandeel, beweerde hij.

Maar toen de zender op 22 februari 2010 eindelijk van start ging, waren die ambities al bijgesteld. Fehervari kreeg nooit voldoende startkapitaal bijeen en zag zijn grote namen een voor een afhaken. Kijkers vonden de weg niet naar Exqi Plus, adverteerders kampten met hetzelfde probleem en in augustus van datzelfde jaar, na amper zes maanden, ging de stekker bij Exqi Plus er uit. De algemene zender verdween van de kabel. De digitale themazender Exqi Sport/Exqi Cultuur bleef wel bestaan.

Ondertussen had ook moederbedrijf Alfacam de handen van Exqi afgetrokken. Het televisieproject werd afgesplitst van Alfacam in een poging de financiële risico's te beperken. Toch deelde ook Alfacam in de klappen van het Exqi-debacle. Zo zorgde de oorlogstaal van Fehervari er voor dat de grote zenders hun gebruik van de Alfacamstudio's een aantal maanden lang op een laag pitje zetten. Bovendien maakte de geflopte zender gebruik van de Alfacam-infrastructuur en slaagde Fehervari er tot op vandaag nog steeds niet in al alle facturen daarvoor terug te betalen. Onder andere die druk van de schuldeisers noopt Exqi nu tot een ontslagronde.

Hoe het verder moet, is koffiedik kijken. Na de halve finale van de Europa League, die vorige week op Exqi te zien was, heeft de zender voorlopig geen sportevenementen meer op het programma staan die een breder publiek kunnen boeien. Exqi, en dan vooral de distributiedeal die de zender met zowel Telenet als Belgacom heeft, zou ondertussen wel op interesse van diverse buitenlandse overnamekandidaten kunnen rekenen.