Direct naar artikelinhoud

Maggie De Block verspreidt draaiboek voor winteropvang

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLd) heeft een draaiboek opgesteld voor lokale besturen om de winteropvang van daklozen beter te organiseren.

Alle burgemeesters, OCMW-voorzitters en verenigingen die betrokken zijn bij daklozenwerking hebben een exemplaar gekregen van het Draaiboek Winteropvang. Opvang is een lokale bevoegdheid, de staatssecretaris hoopt dat het draaiboek kan helpen om winteropvang echt te integreren in het lokale beleid.

"In 2013 wil ik nog verder gaan en meer samenwerkingsverbanden op punt stellen, zodat de winteropvang van daklozen deel wordt van goed georganiseerde structuren en niet langer punctueel georganiseerd wordt zoals nu soms nog het geval is."

Inspiratie vond De Block bij de vijf grote steden in ons land; Brussel, Antwerpen, Gent, Charleroi en Luik, die al jaren ervaring hebben met de opvang van soms grote groepen daklozen. Zo stelt de stad Brussel tot eind maart permanent 400 bedden ter beschikking, als de noden hoger zijn kunnen er maximaal 900 mensen een slaapplaats krijgen.

Antwerpen stelt gedurende de winter 550 bedden ter beschikking. Daklozenopvang is geen exclusief probleem van de grote steden, zegt Sterckx. "Zo heeft de stad Oostende ook al jarenlang ervaring met opvang, al zullen er ook een pak gemeenten zijn waar niemand dakloos is."

De beste voorbeelden uit de verschillende manieren van werken zijn in het Draaiboek ondergebracht in zeven thema's: organisatie, gebouwen, vervoer, voedsel en drank, overlastbeperking, registratie en begeleiding. "Niets is verplicht", verduidelijkt Gert-Jan Sterckx, woordvoerder van De Block. "Het draaiboek wil enkel hulp bieden en lokale autoriteiten zijn vrij om die tips zelf toe te passen. Winteropvang is een lokale bevoegdheid, die uitgeoefend moet worden op basis van de lokale noden."

Na de winter zal staatssecretaris De Block ook de nodige stappen ondernemen om een samenwerkingsakkoord op de stellen tussen de regio's voor een betere opvang van daklozen. De Block zegt nog verder te willen zoeken naar "duurzame remedies zoals stabiele huisvesting, (psycho)sociale en medische opvolging en het helpen aan jobs".