Direct naar artikelinhoud

Grote publiek omarmt opnieuw de psychedelische sixtiessound

Psychedelica is terug. Sixties-icoon Syd Barrett toont piepjonge muzikanten vandaag de weg. En de oude garde tript al even graag mee op de hallucinogene grooves van de sixties.

Zelfs Neil Young waagt zich weer aan epische sixtiesnostalgie op zijn laatste plaat Psychedelic Pill. En volgens producer Tony Visconti mag je binnenkort ook enige psychedelica verwachten op de nieuwste David Bowie. Via Twitter liet M.I.A. op haar beurt weten dat haar nieuw werk zal klinken als "Paul Simon op acid", terwijl Liam Gallagher begin deze maand aankondigde dat de nieuwe Beady Eye kiest voor "the full Pink Floyd trip".

Ook The Stone Roses plannen een psychedelische comeback op plaat. En Yeah Yeah Yeahs belooft een "tripped-out" geluid: het bizarre artwork van de straks te verschijnen plaatondersteunt die uitspraak. En vanzelfsprekend surft trendspotter Lady Gaga ook graag mee op elke nieuwe golf. Sinds kort krijgen haar fans gratis psychologische hulp in de Born Brave-tourbus, een vehikel vol psychedelische kleuren en motiefjes.

U had het natuurlijk moeten zien aankomen. Sinds 1966 was psychedelica nooit ver weg uit de popmuziek, maar vorig jaar werd 'psychedelisch' opnieuw een modewoord. Van Animal Collective tot Yeasayer, van Django Django tot Peaking Lights, en van The Horrors tot Tame Impala: een heuse revival drong zich op.

Tragisch maar magisch

Vandaag lijken piepjonge artiesten zelfs specifieker dan ooit te dwepen met de erfenis van Syd Barrett. Hij was de voormalige zanger van Pink Floyd, die in 2006 stierf aan kanker, berooid en bezwaard door een leven vol drugs, waanzin en berooiing. Barretts in echo gedrenkte stem, en zijn muzikale testament met Pink Floyd (het legendarische debuut The Piper at the Gates of Dawn uit '67) of eigenaardige solocarrière (The Madcap Laughs uit '70) beïnvloedt vandaag een hele generatie nieuwlichters. Foxygen kopieert Barretts stemgeluid en excentrieke sixtiessound op hun nieuwe plaat We Are the 21st Century Ambassadors of Peace and Magic. Baby Guru toonde zich dan weer de Griekse (!) discipel van Barrett op Eurosonic, en werd daarmee door heel wat bladen en sites getipt voor een internationale doorbraak.

Vanuit Nederland tekent ook de 24-jarige Jacco Gardner voor Barretts postume eerherstel. Op zijn binnenkort te verschijnen debuut Cabinet of Curiosities klinkt hij zowaar als de reïncarnatie van het geplaagde genie. De Nederlander maakt dan ook geen geheim van zijn voorliefde. "Toen ik een documentaire over Syd Barrett zag, was ik verkocht", vertelt Gardner. "Zijn leven was tragisch maar zijn muziek klonk magisch. Toen ik voor het eerst zijn wereld binnenstapte - mooi, dromerig, maar ook eng - voelde het aan alsof ik mijn eigen bestemming had bereikt." Voor de drugs en de waanzin van Syd Barrett bedankt de Nederlander niettemin beleefd. "Ik heb gelukkig geen lsd nodig om songs te bedenken, zoals Syd." Gardners muziek blijkt inmiddels ook aan te slaan bij internationale bladen als The Guardian, Les Inrocks, NME en de muzieksite Pitchfork. Gardner sleepte overigens ook al een Amerikaans platencontract in de wacht, bij het neopsychlabel Trouble in Mind.

Meesurfen

Net zo goed verscheen het Belgische Bed Rugs zopas op de internationale radar. Burger Records, het label van psychrock-revivalist Ty Segall, stelde zopas voor om hun gloednieuwe albumette Rapids in Amerika uit te brengen (op cassette!), terwijl ook het Londense label Ample Play overweegt om hen te tekenen. "We bibberen al weken op onze benen van opwinding", glundert Noah Melis van Bed Rugs.

Was hun debuut erg schatplichtig aan The Beatles, dan overheerst Syd's sound op Rapids. "Niet bewust", sputtert de groep tegen. "Natuurlijk zijn we fans van het grandioze The Piper at the Gates of Dawn, maar eigenlijk voelen we meer affiniteit met jonge acts als Tame Impala, The Sufis en Ty Segall. Zij diepen de psychedelische sound helemaal uit en doen er vaak nog een schepje bovenop. Die lichtende voorbeelden schatten wij minstens even hoog in als David Bowie."

Volgens Melis sluimert de psychedelische beweging overigens al jaren in de underground. "Alleen omarmt het grote publiek die sound vandaag weer. We hopen dan ook om mee te kunnen surfen op die golf van psychedelica."

Net zo min als Jacco Gardner vindt Bed Rugs alle aspecten van het genre even aanlokkelijk. "Ik heb één keer in mijn leven lsd genomen", bekent Melis. "Maar alleen omdat ik die Yellow Submarine eens met eigen ogen wilde zien. (lacht) Grootgebruikers zijn we absoluut niet. Zelfdestructie is geen meesterplan. Goede muziek maken tot het eind van onze dagen is dat wel."

Rapids van Bed Rugs verschijnt op 28/2 bij Waste My Records. Op 7/3 speelt Bed Rugs in Kievitsnest, Antwerpen. Cabinet of Curiosities van Jacco Gardner verschijnt op 11/2 bij Excelsior.